Word ook aflossingsblij!

Vorig jaar rond deze tijd werd de campagne ‘Word ook aflossingsblij’ gelanceerd door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Nu een jaar later kan worden geconcludeerd dat de campagne effect heeft gehad. Waarom is het zo belangrijk?

Aflossingsvrij hypotheek

De campagne werd toentertijd gestart om mensen te waarschuwen voor hun aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheek heeft lagere maandlasten omdat je je lening niet aflost. Dat is op het moment zelf fijn, maar nadeel is dat je aan het einde nog steeds een hypotheekschuld hebt. Lees hier wanneer een aflossingsvrije hypotheek een probleem kan worden.

Om problemen te voorkomen is besloten om de hypotheekrente niet aftrekbaar te maken bij de mensen die na 2013 deze hypotheek hebben afgesloten. Hierdoor is het zonde voor starters om de aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Er werd gevreesd dat meer dan 200.000 mensen niet kunnen herfinancieren aan het einde van de looptijd. Of dat ze de restschuld niet kunnen afbetalen, waardoor er veel mensen in de problemen kunnen komen.

Er zijn ook situaties waarin een aflossingsvrije hypotheek niet altijd een probleem is. Zo kan je ook een deel va je hypotheek aflossingsvrij houden en het andere deel niet. Dit is een goede manier om niet in de problemen te komen aan het einde van je looptijd.

Vroegtijdig opvangen

Via de campagne riep de NVB alle aflossingsvrije hypotheekhouders (zo’n 1 miljoen mensen) op om in gesprek te gaan met hun financieel adviseur. Op deze manier worden financieringsproblemen vroegtijdig opgevangen door bijvoorbeeld over te sluiten, handig te herfinancieren of alvast een deel van de restschuld af te betalen. De campagne heeft gewerkt; er is massaal gehoor aan gegeven!

Resultaat

De NVB heeft een schatting gemaakt van de groep die mogelijk in de problemen kan komen aan het einde van de looptijd (2035-2038). Dit begon met 200.000, maar zit nu nog ‘maar’ op enkele tienduizenden klanten. Dit is een zeer goed resultaat. Ook de groep die nog niet heeft gehandeld moet juist nu actie ondernemen. Op dit moment is er nog ruimte om maatregelen te nemen, zodat niemand wordt gedwongen aan het einde van de looptijd te verhuizen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 2 oktober 2019

Situatie

  • Algemeen

Wil jij ook aflossingsblij worden?

Neem contact op met Freek via het online formulier of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.