Word ook aflossingsblij!

Vorig jaar rond deze tijd werd de campagne ‘Word ook aflossingsblij’ gelanceerd door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Nu een jaar later kan worden geconcludeerd dat de campagne effect heeft gehad. Waarom is het zo belangrijk?

Aflossingsvrij hypotheek

De campagne werd toentertijd gestart om mensen te waarschuwen voor hun aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheek heeft lagere maandlasten omdat je je lening niet aflost. Dat is op het moment zelf fijn, maar nadeel is dat je aan het einde nog steeds een hypotheekschuld hebt. Lees hier wanneer een aflossingsvrije hypotheek een probleem kan worden.

Om problemen te voorkomen is besloten om de hypotheekrente niet aftrekbaar te maken bij de mensen die na 2013 deze hypotheek hebben afgesloten. Hierdoor is het zonde voor starters om de aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Er werd gevreesd dat meer dan 200.000 mensen niet kunnen herfinancieren aan het einde van de looptijd. Of dat ze de restschuld niet kunnen afbetalen, waardoor er veel mensen in de problemen kunnen komen.

Er zijn ook situaties waarin een aflossingsvrije hypotheek niet altijd een probleem is. Zo kan je ook een deel va je hypotheek aflossingsvrij houden en het andere deel niet. Dit is een goede manier om niet in de problemen te komen aan het einde van je looptijd.

Vroegtijdig opvangen

Via de campagne riep de NVB alle aflossingsvrije hypotheekhouders (zo’n 1 miljoen mensen) op om in gesprek te gaan met hun financieel adviseur. Op deze manier worden financieringsproblemen vroegtijdig opgevangen door bijvoorbeeld over te sluiten, handig te herfinancieren of alvast een deel van de restschuld af te betalen. De campagne heeft gewerkt; er is massaal gehoor aan gegeven!

Resultaat

De NVB heeft een schatting gemaakt van de groep die mogelijk in de problemen kan komen aan het einde van de looptijd (2035-2038). Dit begon met 200.000, maar zit nu nog ‘maar’ op enkele tienduizenden klanten. Dit is een zeer goed resultaat. Ook de groep die nog niet heeft gehandeld moet juist nu actie ondernemen. Op dit moment is er nog ruimte om maatregelen te nemen, zodat niemand wordt gedwongen aan het einde van de looptijd te verhuizen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 2 oktober 2019

Situatie

  • Algemeen

Wil jij ook aflossingsblij worden?

Neem contact op met Freek via het online formulier of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.