WOZ-waarde stijgt: wat betekent dit?

Gemeenten stellen ieder jaar de WOZ-waarde van huizen vast. Die wordt gebaseerd op de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is voor het tweede jaar op rij gestegen, vooral in grote steden. Op 1 januari 2017 was de WOZ-waarde gemiddeld 216.000 euro. Dit is een stijging van 3,3% ten opzichte van vorig jaar. Het landelijk gemiddelde ligt wel nog steeds 11% lager dan het record in 2010.

Wat is de WOZ-waarde van mijn woning?

Heb je een eigen woning? Dan staat de WOZ-waarde van je woning op de WOZ-beschikking die je ieder jaar van je gemeente ontvangt. Peildatum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar. Het bedrag is dus de geschatte verkoopprijs van je woning in het voorgaande jaar.

Eigenwoningforfait

Op basis van de WOZ-waarde van je woning wordt de hoogte van diverse belastingen bepaald. Een voorbeeld is het eigenwoningforfait. Heb je een eigen woning, dan moet je bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag aangeven: het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van je huis en wordt gezien als inkomen dat je krijgt uit je woning. Op de website van de Belastingdienst kun je zien hoe je de eigenwoningforfait van jouw woning kunt berekenen.

Effect op hoogte belastingen en heffingen

De hoogte van de WOZ heeft effect op het eigenwoningforfait, maar ook op andere belastingen en heffingen. Denk aan onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en erf- en schenkbelasting. Ieder jaar betaal je als woningbezitter gemeentelijke belastingen, een deel van deze belastingen wordt gebaseerd op de hoogte van de WOZ-waarde van je woning. Een verhoogde waarde betekent in veel gevallen ook een verhoging van deze rekeningen.

Wat als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je huis?

Als je het niet eens bent met de beslissing van de gemeente over de WOZ-waarde van je huis, dan kun je bezwaar maken bij je eigen gemeente. Bij een te hoge WOZ-waarde betaal je over het algemeen ook te hoge belastingen. Een te lage WOZ-waarde is echter ook niet altijd in je voordeel. Bijvoorbeeld wanneer je je woning wilt verkopen of wanneer je een tweede hypotheek wilt afsluiten. De gemeente bepaalt of zij jou gelijk geven en de WOZ-waarde aanpassen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 22 november 2017

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

De adviseurs van Freek in Helmond staan voor jou klaar met persoonlijk advies. Stel je vraag online of maak online een afspraak bij ons op kantoor.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.