Zelf je huis bouwen? Dit is er mogelijk

Het zelf bouwen van een huis levert vrijheid op. Steeds meer mensen realiseren dit en staan open voor de mogelijkheid. Het is namelijk een alternatief voor de lange zoektocht naar een geschikte woning. Wat zijn de voor- en nadelen? Wat is er mogelijk?

Vrijheid

Het laten bouwen van een eigen huis wordt steeds populairder. Het grootste voordeel is dat je de vrijheid hebt om zelf de indeling en stijl van je huis te bepalen. Daarnaast heb je zelf je budget in de hand en heb je niet te maken met een verkopende partij die er ook op wilt verdienen. De keerzijde is echter wel dat je meer risico loopt en het meer tijd kost dan een instapklare woning.

Wat zijn de vereisten?

Bij het bouwen van een woning, is er sprake van Particulier Opdrachtgeverschap (PO). Jij kan helemaal zelf bepalen met welke bedrijven je wilt samenwerken voor de bouw. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het naleven van regels en bepalingen vanuit de gemeente. Maar voordat je zo ver bent, moet je eerst een geschikte kavel vinden waar je op kan en mag bouwen.

Samen bouwen

Je kan ook met een ander het avontuur aangaan. Voordeel is dat je samen alles kunt regelen en uitzoeken, dit scheelt tijd en geld. Omdat je alles samen inkoopt, levert dit ook financieel voordeel op. Wel staan er risico’s tegenover. Lopen de bouwkosten bijvoorbeeld uit de hand, dan is er geen projectontwikkelaar om de kosten op te verhalen. Deze zijn dan voor eigen rekening.

Welke hypotheek past hierbij?

Of je nu zelf of in samenwerking met anderen bouwt, de financiering is vergelijkbaar met een regulier nieuwbouwhuis. Voor advies over een PO- of CPO-hypotheek kan je dus gewoon terecht bij Freek!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 23 oktober 2019

Situatie

  • Algemeen , Huren of kopen , Volgende woning kopen

Wil je graag persoonlijk advies?

Denk jij er over na om je eigen huis te laten bouwen? Kom langs bij Freek om te kijken wat er mogelijk is.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

Overwaarde huis opnemen voor pensioen

Gepensioneerden hebben minder te besteden. Vaak hebben zij wel een woning met een flinke overwaarde. Hoor jij bij deze groep?

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?