Advies van Freek over de overbruggings-hypotheek

Koop je een nieuwe woning voordat je huidige woning verkocht is? Dan kan je gebruik maken van de overbruggingshypotheek. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de overbruggingshypotheek?

Hoe kan je overwaarde van gebruiken voor de aankoop van een huis?

Je hebt deze hypotheek nodig als je de overwaarde van je huidige woning wilt gebruiken om de nieuwe woning te financieren. Een overbruggingshypotheek is een lening om de periode te overbruggen waarin je een nieuw huis hebt gekocht, maar het oude huis nog niet is verkocht. Met de overbruggingshypotheek schiet de hypotheekverstrekker de overwaarde van je huis voor.

Wanneer moet je de overbruggingshypotheek aflossen?

Zodra het oude huis is verkocht, los je met de overwaarde eerst het overbruggingskrediet af. Als er dan nog overwaarde overblijft, is het mogelijk om daarmee de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen.

Hoeveel krediet kan je krijgen?

Is de woning (op papier) al verkocht? Dan gebruiken de meeste banken deze rekensom voor het overbruggingskrediet: Behaalde verkoopprijs -/- restschuld -/- verkoopkosten.

Als de woning nog niet verkocht is, werkt het anders. Je krijg dan vaak maximaal 90% van de getaxeerde verkoopwaarde. Ook hier gaat de restschuld er natuurlijk nog van af. Dus als de verkoopwaarde € 350.000 is en je hebt een restschuld van € 280.000, dan is een overbruggingshypotheek van € 35.000 mogelijk (90% van € 350.000 is € 315.000 en daar gaat € 280.000 vanaf).

Wat is nog meer mogelijk?

Er zijn geldverstrekkers waar de mogelijkheden nog verder gaan. Zij overbruggen zelfs 100% van de overwaarde op een nog niet verkocht onderpand. Bij bovenstaand rekenvoorbeeld is dat dus € 70.000! Als deze oplossing voor jou het beste is, regelt Freek dit voor je.

Heb je een spaarhypotheek? Dan kan het opgebouwde spaarbedrag bij één bank ook ingezet worden. Op deze manier kan je dus meer overbruggen en makkelijker je droomwoning kopen.

Wat moet je verder nog weten over de overbruggingshypotheek?

  • De rente die je over het overbruggingskrediet betaalt, is fiscaal aftrekbaar.
  • Als je oude woning wordt verhuurd, is er geen recht op hypotheekrenteaftrek.
  • De maximale looptijd is meestal 12 maanden, maar soms is 24 maanden ook mogelijk.
  • Je hebt tijdelijk twee hypotheken en daarom ook dubbele maandlasten.

Persoonlijk advies? Maak een afspraak met Freek

De situatie verschilt per persoon en per woning, dus elke overbruggingshypotheek is anders. Maar gelukkig heb je Freek! Samen met mijn collega’s kijk ik graag met je naar de beste oplossing. Maak daarom een afspraak.

Deze blog is geschreven door Ricardo Meijer, Erkend Hypothecair Planner bij Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 1 augustus 2019

Situatie

  • Algemeen , Volgende woning kopen

Persoonlijk advies over de overbruggingshypotheek?

Maak een afspraak een afspraak bij ons op kantoor in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht Leidsche Rijn.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Tweemaal per jaar organiseert de NVM een Open Huizen dag. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is hét moment om te oriënteren op de huizenmarkt. Maar waar let je dan op? Hoe gebruik je deze dag optimaal? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.