Hypotheek oversluiten draait niet alleen om rente

De laatste maanden daalt de hypotheekrente weer een beetje. Daardoor is de hypotheek oversluiten weer voor meer mensen interessant. Want de bestaande hypotheek veranderen naar een nieuwe hypotheek met een lagere rente levert vaak een mooie besparing op. Maar oversluiten draait niet alleen om de rente. Er zijn ook andere redenen die het heel aantrekkelijk kunnen maken om je bestaande lening te veranderen naar een nieuwe hypotheek. Freek legt uit hoe dit zit.

Wijzigen van de looptijd: zekerheid op lange termijn

Als je jouw hypotheek oversluit, krijg je een volledig nieuwe hypotheek. Met ook nieuwe voorwaarden. Het oversluiten bied je zekerheid op de langere termijn. Want je kiest voor een nieuwe hypotheek, met een nieuwe rentevaste periode en een nieuwe looptijd. Je kunt de rente daardoor langer vastzetten, waardoor je zelf ook weet welke hypotheeklasten je op de langere termijn hebt. Het verlengen van de looptijd is interessant als je een aflossingsvrije hypotheek hebt waarvan je de einddatum wilt opschuiven (tot maximaal 30 jaar). 

Andere hypotheekvorm die beter past bij jouw wensen

Heb je een aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek en wil je graag een andere hypotheekvorm? Vaak is het mogelijk de hypotheek over te sluiten naar een vorm die beter bij je past. Aan een aflossingsvrije hypotheek zit bijvoorbeeld het risico vast dat je aan het einde van de looptijd het hypotheekbedrag niet kan betalen. Dan geeft overstappen naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek meer zekerheid.

Hypotheek verhogen voor verbouwen of verduurzamen

Wil je jouw huis verbouwen? Als je voldoende inkomen hebt en de hypotheekaanbieder ermee instemt, kun je het oversluiten gebruiken om je hypotheek te verhogen. Het geld voor de verbouwing komt dan in een bouwdepot te staan.

Kosten bij het oversluiten van de hypotheek

Oversluiten betekent eigenlijk dat je een nieuwe hypotheek afsluit voor jouw bestaande woning en dat de huidige hypotheek stopt. Hier zijn kosten aan verbonden. Ook kan bij het oversluiten een boete in rekening gebracht worden. Deze boeterente is fiscaal aftrekbaar. Ook andere kosten, zoals advies- en afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten, kan je aftrekken van de belasting.

Advies over je hypotheek oversluiten? Maak een afspraak met Freek

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden. Freek helpt je graag jouw hypotheek te verbeteren. Maak dus een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt:

Alphen aan den RijnBodegravenUtrecht 
0172 492 947
Kennismaken
Afspraak inplannen
0172 617 907
Kennismaken
Afspraak inplannen
030 677 10 90
Kennismaken
Afspraak inplannen

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 30 januari 2023

Situatie

  • Oversluiten

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online, we antwoorden binnen 1 werkdag.
Of maak een afspraak bij ons op kantoor in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht.

Wat kost hypotheek oversluiten?

Is jouw hypotheekrente hoger dan de huidige rente? Dan kan het oversluiten van je hypotheek interessant zijn. Freek legt het je uit.

Je hypotheek dit jaar nog oversluiten kan je een paar honderd euro opleveren

Als je je hypotheek dit jaar nog oversluit, profiteer je nog van de hogere hypotheekrenteaftrek. Freek legt je uit hoe dat zit!

Wat is de verwachte renteontwikkeling voor 2021 en daarna?

Is oversluiten ook in 2021 nog interessant? Freek vertelt wat we kunnen verwachten met de renteontwikkeling in de tweede helft van 2021.