Hypotheek oversluiten of verhuizen?

Twijfel jij ook? Ga je verhuizen of je hypotheek oversluiten? Een lastige keuze die je daarom misschien liever nog even uitstelt. De kans bestaat echter dat je met te lang wachten je eigen glazen ingooit. Want de hypotheekrente zal waarschijnlijk niet eeuwig zo laag blijven.

Krapte op de huizenmarkt

Er staan steeds minder woningen te koop. En als een huis te koop aan wordt geboden, is hij vaak snel verkocht. Dit geldt vooral voor steden en de Randstad. De huizenprijzen stijgen ook. Ik kan niet voorspellen hoe de huizenmarkt zich precies ontwikkelt, maar duidelijk is dat op dit moment het aanbod gering is.

Verhuizen en je bestaande hypotheek behouden (meeverhuizen)

Bij verhuizing kun je veelal je oude hypotheekvorm behouden en de rente en voorwaarden meenemen. Ook als je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Je hypotheek meeverhuizen heet dit. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. Je mag bijvoorbeeld niet meer lenen dan de marktwaarde van de woning. En als je jouw hypotheek verhoogt, moet het verhoogde deel wel verplicht afgelost worden in de vorm van een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Verhuizen en een nieuwe hypotheek afsluiten

Natuurlijk kun je bij de verhuizing ook voor een andere hypotheekvorm kiezen. Met de verkoop van jouw oude woning wordt de oude hypotheek afgelost en dus beëindigd. Je krijgt dan een hele nieuwe hypotheek met nieuwe voorwaarden, een nieuwe hypotheekrente en een nieuwe rentevaste periode. Dit is vooral verstandig als de huidige hypotheekvorm niet meer bij jou en je situatie past. Bijvoorbeeld als je nog een hoge rente betaalt.

Bestaande hypotheek oversluiten

Vind je jouw droomhuis niet, maar wil je toch een verbeterde hypotheek. Dan kun je kiezen voor het oversluiten van je hypotheek. Omdat de rente nog steeds erg laag is, levert dit vaak honderden euro’s voordeel per maand op. Inmiddels bieden veel hypotheekverstrekkers daarnaast de mogelijkheid voor rentemiddeling. Jouw huidige hypotheekrente wordt dan gemiddeld met de actuele rente. Je hypotheekrente wordt hierdoor lager zodat je maandlasten ook omlaag gaan.

Wat is wijs?

Het antwoord op de vraag wat wijs is, verschilt voor iedereen. Wat ik wel voor iedereen kan aanbevelen die met deze vraag speelt, is om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. En wacht daar niet te lang mee. Het zou zonde zijn als de rentes straks hard omhoog gaan en jij de kans hebt laten liggen te besparen op jouw hypotheek.

Andere zaken om rekening mee te houden

Is je oude woning nog niet verkocht bij levering van de nieuwe, dan kan het zijn dat je een overbruggingshypotheek nodig hebt. En bij verhuizing kan het ook zijn dat je blijft zitten met een restschuld. Of dat je juist geld over houdt na de verkoop (overwaarde). Natuurlijk adviseren mijn collega’s en ik je daar ook over.

Deze blog van Ricardo Meijer, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn, is eerder geplaatst op de website van VMD Koster verzekeringen.  De vestigingen van Freek Hypotheek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven en Utrecht maken net als verzekeringsadviseur VMD Koster verzekeringen onderdeel uit van VMD Koster verzekeringsgroep.

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 30 januari 2018

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk hypotheekadvies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.