Lagere hypotheekrente: wat moet ik doen?

Denk je dat je te veel rente betaalt voor jouw hypotheek? Dan ben je niet de enige. Want heel veel mensen hebben een hypotheekrente die veel hoger ligt dan wat tegenwoordig wordt aangeboden. Is er voor jou ook kans om je hypotheekrente en dus je maandlasten te verlagen?

Hypotheek oversluiten of rentemiddeling

Om jouw hypotheek te verbeteren, kun je kiezen voor het oversluiten van je hypotheek. Omdat de rente nog steeds erg laag is, levert dit vaak honderden euro’s voordeel per maand op. Lees hier nog 5 redenen om je hypotheek nu over te sluiten.

Oversluiten betekent eigenlijk dat je een nieuwe hypotheek afsluit voor jouw bestaande woning en dat de huidige hypotheek stopt.
Veel hypotheekverstrekkers bieden daarnaast de mogelijkheid voor rentemiddeling. Jouw huidige hypotheekrente wordt dan gemiddeld met de actuele rente. Je hypotheekrente wordt hierdoor lager zodat je maandlasten ook omlaag gaan.

Jouw huidige hypotheeksamenstelling aanpassen

Wil je jouw hypotheeksamenstelling wijzigen? Heb je bijvoorbeeld nu een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek en wil je meer aflossen? Of een beleggingshypotheek waarbij mogelijk slechts de helft van het totale hypotheekbedrag bij elkaar wordt gespaard?
Als je jouw hypotheek oversluit, kan ook de samenstelling van de hypotheek veranderd worden. Je kiest dan bijvoorbeeld om de beleggingshypotheek om te zetten in een aflosvorm waarbij aan het einde van de looptijd een groter deel is afgelost. Of je kiest ervoor om het aflossingsvrije deel te verkleinen zodat je aan het einde van de looptijd meer hebt afgelost.

Boeterente bij oversluiten hypotheek en rentemiddeling

Veel huizenbezitters weten niet of het beter is te wachten tot de huidige rentevaste periode in de hypotheek afloopt, of om direct al in actie te komen. Dit komt door de boeterente. Als je jouw hypotheek oversluit of kiest voor rentemiddeling, krijg je hiermee te maken. Boeterente is een vergoeding die je betaalt aan jouw bank of verzekeraar omdat die renteverlies heeft. Je beëindigt de rentevastperiode namelijk eerder dan afgesproken. Het bedrag van de boeterente kun je in één keer betalen. Dit bedrag mag je aftrekken van jouw aangifte inkomstenbelasting.

Dit is een blog van Raymond van Hees, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn, die eerder is geplaatst op de website van VMD Koster verzekeringsgroep. De vestigingen van Freek Hypotheek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven en Utrecht maken onderdeel uit van VMD Koster verzekeringsgroep.

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 10 april 2018

Situatie

  • Algemeen

Wil je een gratis oriëntatiegesprek?

Twijfel je tussen jou hypotheek oversluiten, rentemiddeling, of toch maar even wachten? Dan is het altijd verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Bij Freek Hypotheek is het eerste oriëntatiegesprek zonder kosten. Wacht niet te lang, want de kans bestaat altijd dat de rentes omhoog gaan. Dan wordt besparen op jouw hypotheek een stuk lastiger.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.