Meeneemregeling hypotheekrente

Nu de hypotheekrente in een paar jaar behoorlijk is gestegen, is de meeneemregeling extra interessant als je gaat verhuizen. Het betekent dat je je bestaande rente meeneemt naar een nieuwe woning. Maar hoe werkt dat precies?

Lagere hypotheekrente meenemen bij een verhuizing

De mogelijkheid om je hypotheekrente mee te nemen wordt in vrijwel alle hypotheekvoorwaarden aangeboden. Deze regeling, ook bekend als de verhuisregeling, is een mooie optie wanneer je wilt verhuizen, de rente flink gestegen is en je nog een stuk van je rentevaste periode over hebt. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden die je goed moet kennen.

Voor welk leningdeel mag je de rente meenemen en voor welke looptijd?

De rente die je mag meenemen is gemaximeerd op het bedrag dat je nu nog schuldig bent aan je hypotheekaanbieder en geldt dus niet over de originele hypotheeksom. De meegenomen rente geldt voor het restant van de rentevaste periode, daarna zal er een nieuwe rente volgen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan betaal je voor dat leningdeel uiteraard de actuele hypotheekrente. Houd er rekening mee dat je die extra hypotheek in het algemeen bij dezelfde hypotheekverstrekker moet afsluiten.

Termijn voor het meeverhuizen van de rente

Je oude rente is niet onbeperkt houdbaar. Vaak is er een termijn verbonden aan het meeverhuizen. Meestal mag er maximaal zes maanden zitten tussen de verkoop van je oude woning (en dus het aflossen van de oude hypotheek) en het ingaan van de nieuwe hypotheek. Maar er zijn ook aanbieders met kortere of langere termijnen.

Factoren die van invloed zijn op de rente

Wanneer je nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, profiteer je van een lagere rente doordat de hypotheekverstrekker minder risico loopt, er is immers een vangnet. Misschien verhuis je naar een duurdere woning waardoor je niet meer onder deze regels valt. Het kan daardoor zijn dat je meeverhuizende rente toch iets hoger uitvalt.

Ook zal de geldverstrekker opnieuw bekijken hoe de hypotheek zich verhoudt tot de waarde van de woning. Dat heeft eveneens invloed op de hoogte van de rente. Heb je nu een rentekorting op basis van een gunstig energielabel en verhuis je naar een woning met een slechter label? Ook dat beïnvloedt het meeverhuizende rentepercentage.

Korter dan tien jaar

Wanneer de resterende looptijd van je oude rente korter is dan tien jaar, dan kan er een kink in de kabel komen. Voor het leningdeel waarvoor je de oude rente wilt meenemen, moet de aanbieder de betaalbaarheid op voorschrift van de toezichthouder toetsen met een hogere rente (5 procent). Dat is geen probleem wanneer je veel leenruimte hebt, maar kan roet in het eten gooien wanneer je het plafond van wat je kunt lenen (bijna) hebt bereikt. Dit kan bij sommige hypotheekverstrekkers worden opgelost door rentemiddeling.

Persoonlijk advies van Freek

Ben je van plan om te verhuizen en heb je een hypotheekrente die lager is dan de huidige rente? Neem tijdig contact op met een hypotheekadviseur van Freek, bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht. Wij gaan voor je na of het meenemen in jouw situatie mogelijk is, of het voordelig is en waar je verder op moet letten.

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 5 maart 2024

Situatie

  • Volgende woning kopen

Persoonlijk advies over de meeneemregeling?

Ben je van plan om te verhuizen en wil je de hypotheekrente meenemen? Dan is het heel verstandig met Freek in gesprek te gaan. Stel daarom je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Tweemaal per jaar organiseert de NVM een Open Huizen dag. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is hét moment om te oriënteren op de huizenmarkt. Maar waar let je dan op? Hoe gebruik je deze dag optimaal? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

Een tweede huis kopen met overwaarde

Met de overwaarde van je huis kun je verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld een tweede huis kopen met overwaarde. Lees hier wat de mogelijkheden zijn.

Tijdelijke vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Starters worden de komende 5 jaar vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Is deze tijdelijke vrijstelling gunstig of juist niet? Lees verder.