Ontwikkelingen hypotheekrente december 2022

De hypotheekrente was jarenlang erg laag. Maar in 2022 kwam daar verandering in. De stijging was groot: van 1 tot 2 procent in januari naar 4 tot 5 procent eind oktober. In november en december zien we een omslag. De laatste weken verlagen hypotheekaanbieders de rente weer. En dat is goed nieuws!

Gevolgen van een hogere hypotheekrente

De hypotheekrente steeg dit jaar met telkens kleine stappen. Maar bij elkaar opgeteld is de impact groot. Want een stijging van 0,5 procentpunt tikt op een groot bedrag zoals een hypotheeklening aardig aan. Een stijgende rente heeft twee belangrijke gevolgen:

  1. Je hypotheek wordt duurder. Met een hypotheek van € 400.000 ben je bijvoorbeeld ieder jaar € 2.000 (bruto) meer kwijt aan je hypotheek bij een stijging van 0,5 procentpunt. Bij 2 procentpunt gaat dat al om € 8.000.
  2. Een hogere rente betekent ook dat je minder kunt lenen. Bij het bepalen van de hoogte van je lening kijken geldverstrekkers onder andere naar inkomen én rente.

Blijven de rentes dalen?

Het blijft heel lastig te voorspellen hoe de hypotheekrentes zich de komende maanden ontwikkelen. Maar voorlopig zien de adviseurs van Freek dat de trend aanhoudt voor vaste hypotheekrentes. Dat verhoogt dus de hypotheekmogelijkheden. De variabele rente loopt wel op. Dit komt doordat de variabele hypotheekrente sterk samenhangt met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Wat zijn de gevolgen voor jou?

De impact van de wisselende hypotheekrente is voor iedereen anders. Heb je de laatste jaren een hypotheek afgesloten met een lage rente, dan zit je meestal goed. Heb je een hypotheek met hoge maandlasten, dan wordt door de lagere rentes oversluiten misschien weer interessant. En heb je nog geen eigen woning, maar ben je wel op zoek? Dan is de kans groot dat je door de lagere hypotheekrente een hoger bedrag kan lenen.

Freek rekent de mogelijkheden graag voor je uit. Bel Freek bij jou in de buurt, stuur een e-mail of maak een afspraak. Hieronder vind je onze contactgegevens. Het eerste gesprek is altijd zonder kosten. Je zit dus nog nergens aan vast, maar weet wel veel beter hoe je ervoor staat.

Afspraak maken met Freek

Alphen aan den RijnBodegravenUtrecht 
0172 492 947
Kennismaken
Afspraak inplannen
0172 617 907
Kennismaken
Afspraak inplannen
030 677 10 90
Kennismaken
Afspraak inplannen

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 7 december 2022

Situatie

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online, we antwoorden binnen 1 werkdag.
Of maak een afspraak bij ons op kantoor in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht.