Overlijdensrisico- verzekering en je hypotheek: welke ingangsdatum?

Als je een woning koopt, sluit je daarvoor een hypotheek af. Daar hoort vaak ook een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bij. De ORV zorgt ervoor dat als onverhoopt één van de partners komt te overlijden, een groot deel van de hypotheek kan worden afgelost. De hypotheeklasten worden dan veel lager, wat de kans financiële problemen voor de nabestaanden verkleint. Bij het afsluiten van een ORV is het belangrijk goed na te denken over de ingangsdatum.

Voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

Vaak valt de ingangsdatum van de ORV samen met de passeerdatum van de hypotheek. Tot die tijd heb je vaak recht op voorlopige dekking. Met de koop van een woning ga je namelijk een grote verplichting aan, die je mogelijk niet kunt nakomen als je zou overlijden vóórdat je daadwerkelijk de eigenaar bent. Bij een voorlopige dekking keert de verzekeraar ook uit als je in de tijd tussen de acceptatie en de ingangsdatum van de polis komt te overlijden.

Beperkingen van de voorlopige dekking

Niet alle gebeurtenissen vallen onder de voorlopige dekking. Plotseling overlijden door bijvoorbeeld hartfalen of hersenbloeding is vaak niet verzekerd. Ook kan het zijn dat een lager bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden in deze periode.

Overlijdensrisicoverzekering op tijd in laten gaan

De voorlopige dekking brengt dus een risico met zich mee. Het is daarom vaak verstandiger de ORV eerder in te laten gaan. Dit betekent een betere dekking terwijl de kosten nauwelijks hoger zijn.

Dit artikel is geschreven door VMD Koster verzekeringen, net als de vestingen van Freek in Alphen, Bodegraven en Utrecht onderdeel van VMD Koster verzekeringsgroep.

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 11 januari 2018

Situatie

  • Bij overlijden

Advies over de overlijdensrisicoverzekering en jouw hypotheek?

Freek zorgt voor je hypotheek! Wij kijken niet alleen naar wat je nu kan lenen, maar ook wat in de toekomst haalbaar is. Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Geen financiële zorgen voor nabestaanden

Je wil je familie niet achterlaten met financiële zorgen. Dit kan je voorkomen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij je hypotheek.

Overlijdensrisico- verzekering: kan jouw premie omlaag?

Heb je een paar jaar geleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan is het misschien verstandig om je premie nog eens te bekijken. Door ontwikkelingen in de markt zijn de premies nu veel lager dan een aantal jaar terug.

Anw-compensatie en jouw hypotheek

Bij de pensioenregeling van ABP vervalt de Anw-compensatie. Wat betekent het vervallen van deze compensatie en wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek?