Hypotheek meeverhuizen naar jouw nieuwe woning in de regio Amersfoort?

Het is misschien al een lang gekoesterde wens om te verhuizen naar een grotere woning met garage voor al je spullen, of juist naar een kleinere woning in de stad met alle voorzieningen op loopafstand. Een ding is zeker. Als je op dit moment een lage hypotheekrente hebt dan wil je deze meenemen naar je nieuwe woning. Maar hoe werkt dat precies? En waar moet je op letten?

Meenemen hypotheekrente: zo werkt het

Wil je de hypotheekrente van jouw hypotheek meenemen, dan bekijken we graag wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn. Laten we beginnen bij jouw huidige hypotheekrente: is die gunstig en staat-ie nog voor een wat langere periode vast? Dan is het slim om te kijken of je deze kunt meeverhuizen, dit kan je veel geld opleveren. Bij veel geldverstrekkers (vraag Freek of dit ook voor jouw geldverstrekker geldt!) kun je je hypotheek en de bijbehorende aantrekkelijke voorwaarden meeverhuizen naar je nieuwe woning. Dit wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd.

De basisrente

Staat er in jouw hypotheekvoorwaarden dat je de rente mag meenemen? Dan is het goed om te weten dat je alleen de basisrente meeneemt. Indien de verhouding marktwaarde-hypotheek veranderd dan heeft dit invloed op de hoogte van de rente en dus op je maandbedrag.

Een voorbeeld:
De huidige woning heeft een marktwaarde van € 300.000 en een openstaande hypotheek van € 230.000. De verhouding marktwaarde-hypotheek is 76,7%. De basisrente is 2% en de opslag 0,4%. De rente voor deze hypotheek is dus 2,4%.

De nieuwe woning heeft een marktwaarde van € 450.000 en een hypotheek van € 380.000. De verhouding marktwaarde-hypotheek is 84,4%. De basisrente is 2% en de opslag 0,5%. De rente voor deze hypotheek is dus 2,5%.
In dit laatste voorbeeld is het risico van de geldverstrekker groter, waardoor de opslag op de basisrente groter is. Je krijgt in de nieuwe situatie dus een hogere rente dan in de huidige situatie, terwijl je wél gebruik maakt van de verhuisregeling.

Iedere geldverstrekker gebruikt andere opslagen. Freek laat je graag zien wat in jouw specifieke situatie van toepassing is.

Extra hypotheek nieuwe woning

De kans is groot dat jouw nieuwe woning (iets) duurder is dan je oude woning. Als je je huidige hypotheek wilt meenemen, heb je daarnaast dus een extra hypotheekbedrag nodig om je nieuwe woning te kunnen kopen. Goed om te weten: deze extra hypotheek moet je bijna altijd bij je huidige geldverstrekker afsluiten en sluit je af tegen de dan geldende marktrente.

Geplaatst

  • Amersfoort
  • 2 februari 2023

Situatie

  • Gezinsuitbreiding , Samenwonen of trouwen , Volgende woning kopen

Ben jij klaar voor jouw volgende stap?

Wil je meer weten over het meenemen van je hypotheek? Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Hypotheek meeverhuizen naar een groter huis in de regio Amersfoort?

Hoeveel kun je lenen? Hoeveel eigen geld heb je te besteden? Freek helpt je om deze vragen te beantwoorden en zo de stappen te zetten naar je nieuwe, grotere huis.