Hypotheekrenteaftrek: gaat dit veranderen?

Ongeveer 4,2 miljoen huishoudens in Nederland maken gebruik van hypotheekrenteaftrek. Deze hypotheekrenteaftrek wordt momenteel al met 3 procentpunt per jaar afgebouwd, totdat iedereen in 2023 uiteindelijk de rente nog maar tegen een tarief van 37,05 procent kan aftrekken bij de belastingaangifte. Mogelijk veranderen de afspraken en wordt er sneller afgebouwd.

Druk vanuit Europa

Volgens De Telegraaf is er binnen de coalitie weer onenigheid over de hypotheekrenteaftrek. Waarom staat de hypotheekrenteaftrek weer ter discussie? Dit komt door het Europese herstelfonds. Nederland kan aanspraak maken op zo’n 6 tot 7 miljard euro, maar daar moeten wel hervormingen tegenover staan. Binnen Europa is er kritiek op de grote hypotheekschuld van Nederlanders. De hypotheekrenteaftrek wordt door tegenstanders gezien als een subsidie op het aangaan van hoge schulden. Als de hypotheekrenteaftrek er niet is, betekent dit dat mensen meer verantwoorde hypotheken afsluiten en minder financieel risico lopen.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Waarschijnlijk heb je een hypotheek afgesloten toen je een eigen huis kocht. Je betaalt maandelijks hypotheekrente over je hypotheekschuld. De rente die je betaalt mag je aftrekken van je inkomen. Dit is de hypotheekrenteaftrek. Je verlaagt hiermee je belastbare inkomen. Daardoor betaal je minder belasting. De hypotheekrenteaftrek wordt al meegenomen bij het berekenen van je hypotheeklasten. Je moet het alleen nog wel zelf aanvragen op de website van de Belastingdienst.

Wanneer mag je gebruik maken van  hypotheekrenteaftrek?

  • De (hypotheek-)schuld is uitsluitend bedoeld voor de aankoop, verbetering of onderhoud van een woning die jouw hoofdverblijf is.
  • De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar vanaf het moment van passeren.
  • Een hypotheek die is afgesloten na 1 januari 2013 moet binnen 30 jaar afgelost worden.
  • Verkoop je de woning? Dan moet je, als je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, je overwaarde weer investeren in een nieuwe woning. Doe je dit niet, en sluit je een nieuwe hypotheek af voor het kopen van een nieuwe woning? Dan vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek over het bedrag van de overwaarde. Over het overige deel mag je wel gewoon de rente aftrekken.

Gevolgen van het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek

In Nederland kopen mensen op relatief jonge leeftijd een eerste huis. Het wordt echter steeds moeilijker voor starters om een huis te kopen door de stijgende huizenprijzen. Met minder hypotheekrenteaftrek wordt het alleen maar moeilijker omdat bij hogere maandelijkse lasten het maximale hypotheekbedrag lager wordt. En als de aftrek helemaal afgeschaft wordt, is het nog lastiger.

Advies van Freek

Wil je persoonlijk advies over jouw bestaande hypotheek of het aankopen van een nieuwe woning. Bel, mail of kom langs bij Freek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht. We volgen alle ontwikkelingen op de voet, zodat we je altijd een volledig en passend advies kunnen geven.

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 7 september 2020

Situatie

Wil je persoonlijk advies over jouw hypotheek?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht.