Je kind helpen bij de aankoop van een woning

De jubelton was een belastingvrije schenking van ruim € 100.000 voor een eigen woning. Nadat de jubelton in 2023 al flink was versoberd, is deze vanaf 1 januari 2024 helemaal verdwenen. Maar er zijn nog steeds mogelijkheden voor ouders die hun kind willen helpen bij de aankoop van een eigen woning. Freek Hypotheek bespreekt ze in dit artikel.

Eenmalige schenkingsvrijstelling

Voor ouders bestaat nog steeds een eenmalige schenkingsvrijstelling met een vrij bestedingsdoel. Dit is in 2024 een bedrag van € 31.813. Hiervoor geldt dat het kind dat de schenking ontvangt tussen de 18 en de 40 jaar moet zijn.

Jaarlijkse vrijstelling voor ouders

Ook bestaat er voor ouders de jaarlijkse vrijstelling van 6.633 euro per jaar (bedrag 2024), voor deze vrijstelling geldt geen leeftijdsgrens. Uiteraard mag je je kind ook meer schenken dan deze bedragen, maar dan moet er wel belasting worden betaald. Lees de regels voor alle vrijstellingen op de website van de Belastingdienst.

Lenen en schenken: de familiehypotheek

Naast het eenmalig of jaarlijks schenken is ook een leen-/schenkconstructie een mogelijkheid. Dit wordt ook wel een familiehypotheek genoemd. Hiermee kunnen ouders (of andere familie) een kind met een eigen woning helpen.

Hoe werkt de familiehypotheek?

Een deel van het hypotheekbedrag wordt onderhands (dus zonder tussenkomst van een geldverstrekker zoals een bank) geleend bij familie. De te betalen rente en de looptijd worden in overleg vastgesteld, net als de voorwaarden voor de lening.

Rente familiehypotheek fiscaal aftrekbaar

Ouders kunnen er vervolgens voor kiezen om de door het kind betaalde rente weer (deels) terug te schenken aan het kind, binnen de grenzen van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Bovendien is de betaalde rente voor het kind fiscaal aftrekbaar. Hier zijn trouwens wel voorwaarden aan verbonden, de rente moet bijvoorbeeld wel marktconform zijn.

Persoonlijk hypotheekadvies voor jou en je kind

Met een schenking of de familiehypotheek kun je jouw kind op weg helpen op de woningmarkt. Er zijn ook nog andere opties. In een enkel geval is het mogelijk om mee te tekenen op de hypotheek. Of je koopt zelf het huis en verhuurt het vervolgens aan je kind.

Wat is voor jou haalbaar en interessant? Bespreek het met Freek! Wij weten alles over de verschillende opties en geven onafhankelijk en helder advies. Je vindt ons onder andere in Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Rotterdam en Utrecht.

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 13 februari 2024

Situatie

  • Eerste woning

Wil je jouw kind helpen bij de aankoop van hun eerste woning?

Freek Hypotheek denkt graag met je mee. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt. Je kan ook direct een vraag stellen of een afspraak inplannen.

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter een huis huren of kopen? Freek maakt het je gemakkelijk en zet de voordelen en nadelen op een rij.

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

Wat kost een onafhankelijke hypotheekadviseur? En schakel je als starter wel of geen hypotheekadviseur in bij het kopen van je eerste huis?

Wel of geen kosten koper voor starters?

Ga je als starter een huis kopen? Freek legt uit wat de kosten koper voor starters zijn en hoe het precies met de afgeschafte overdrachtsbelasting zit.