Maximale hypotheek en LTI en LTV

Mogelijk kom je de afkortingen LTI en LTV tegen bij jouw oriƫntatie op een nieuwe hypotheek. Eigenlijk zijn dit begrippen waar jij je niet druk om moet maken, want dat doet Freek Hypotheek voor je. Maar het kan geen kwaad om meer inzicht te krijgen in jouw hypotheek. Daarom deze korte uitleg. Voor een uitgebreid advies over jouw maximale hypotheek raden wij je aan een afspraak te maken.

De inkomenstoets (LTI)

Om te bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen op basis van je inkomen, wordt een inkomenstoets gedaan. Dit wordt loan-to-income (LTI) genoemd. Bij de inkomenstoets wordt bepaald welk percentage van je inkomen je maximaal mag gebruiken voor de hypotheeklasten. Als je een partner hebt met een inkomen, kunnen beide inkomens meetellen.

De marktwaarde van jouw woning (LTV)

Als jij een lening afsluit voor jouw (nieuwe) woning, dan mag de maximale hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis. Dit wordt loan-to-value (LTV) genoemd. De lening (loan) staat in verhouding met de waarde van het huis (value). Deze marktwaarde van je huis wordt bepaald door middel van een taxatie.

Meer lenen dan de regels voor LTV toelaten?

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je meer mag lenen dan de waarde van je huis. Bijvoorbeeld als je energiebesparende verbeteringen aanbrengt. Deze kosten hoeven, tot een bepaalde hoogte, niet meegeteld te worden. Ook bij het oversluiten van een hypotheek gelden andere regels.

Kosten koper niet meer financieren met de hypotheek

In het verleden mocht je meer lenen dan de waarde van het huis. Sinds 2018 niet meer. De kosten koper, zoals die voor de notaris en de makelaar, werden vroeger vaak mee gefinancierd in de hypotheek. Hierdoor werden de hypotheek en de maandlasten hoger. Dat is nu niet meer mogelijk.

Maximale hypotheek berekenen met Freek

Online kan je al berekenen wat jouw maximale hypotheek is. Maar het beste beeld krijg je door bij een hypotheekadviseur aan tafel de mogelijkheden te bespreken. Maak daarom een afspraak met Freek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht. De eerste afspraak is zonder kosten en verdere verplichtingen.

Geplaatst

  • Bodegraven
  • 17 april 2019

Situatie

Persoonlijk advies over jouw maximale hypotheek?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij Freek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht.