Verbouwing financieren met je hypotheek

Ga je op zoek naar een nieuwe woning? Wil je dan een huis wat al bijna af is of een huis waar je nog flink aan moet klussen? Als er weinig aan de badkamer, keuken, vloeren en muren moet gebeuren, scheelt dat veel kosten. Het voordeel van een verbouwing is dat je de woning helemaal naar jouw wens kan inrichten, alleen het betekent ook extra kosten. Hoe financier je dit?

Klussen geen probleem

Maar liefst 61 procent van de Nederlanders is bereid om een woning te kopen of te huren waar nog aan geklust moet worden. Dit blijkt uit onderzoek van OfferteAdviseur onder ruim duizend Nederlanders. Ondanks de hoge bereidheid tot klussen, geeft maar liefst 46 procent van de respondenten aan onvoldoende praktische kennis te hebben om deze klus zelf op te pakken.

Kosten voor verbouwing in je nieuwe woning

Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders zich weleens heeft verbaasd over de hoge kosten van een klusproject. Hoe betaal je deze kosten? Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de marktwaarde van een woning lenen. Dat betekent dat je de bijkomende kosten uit eigen zak moet betalen. Gelukkig is er een extra financiering mogelijk als je het huis dat je koopt nog wilt verbouwen.

Verbouwing maakt huis meer waard, dus kans op een hogere hypotheek

Een verbouwing van een bestaande woning maakt het huis meestal meer waard.  In een taxatierapport kun je laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de geplande verbouwing. Op basis hiervan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan zonder verbouwing. Het deel van je hypotheek dat voor de verbouwing is bedoeld, wordt door de hypotheekverstrekker voor je gereserveerd in een bouwdepot. De facturen van de aannemer die de verbouwing uitvoert, worden betaald uit het bouwdepot. Ook materiaalkosten kunnen uit het bouwdepot betaald worden.

Let op: er is altijd eigen geld nodig

De kosten van een verbouwing zijn vaak hoger dan de uiteindelijke waardestijging. Dit betekent dat je maar een deel van de verbouwingskosten mee kan financieren. Voor de rest is eigen geld nodig.

Advies van Freek over verbouwen in jouw nieuwe woning

Heb je jouw droomhuis gevonden en weet je welke verbouwingen je uit wil (laten) voeren? Ga met Freek om de tafel om te bekijken of het financieel haalbaar is!

Deze blog is geschreven door Ellen van Meijeren, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Bodegraven. Wil je een afspraak met haar maken? Dat kan via dit formulier.

Of maak een afspraak bij een andere vestiging:

Freek Alphen aan den rijn – 0172 49 29 47
Freek Bodegraven – 0172 61 79 07
Freek Utrecht – 030 677 10 90

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 7 november 2019

Situatie

  • Verbouwen , Volgende woning kopen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Duurzaamheidskorting op je hypotheek

Dankzij energielabel A of hoger kom je mogelijk in aanmerking voor duurzaamheidskorting op je hypotheek. Benieuwd hoe het werkt en wat het je oplevert?

Verbouwen door je hypotheek te verhogen

Denk je erover je hypotheek te verhogen om te verbouwen? Freek legt stap voor stap uit hoe dat werkt.

Maandlasten bouwdepot berekenen: zo doe je dat

Financier de verbouwing van je huis met een bouwdepot. Weten hoe dat werkt en hoe je de maandlasten van zo’n bouwdepot kunt berekenen? We leggen het uit.