Woning verbouwen: hoe betaal je dit?

Zeker sinds de start van de coronacrisis kiezen veel mensen ervoor hun huis te verbouwen. Als je toch zo vaak thuis bent, is het een mooi moment om je woning te perfectioneren. Heb jij ook verbouwplannen? Afhankelijk van je wensen kan je woning verbouwen flink wat geld kosten. Hoe betaal je dit? Freek Hypotheek bespreekt de belangrijkste opties.

Mogelijkheden om de verbouwing te betalen

  • Spaargeld of een schenking
  • Een tweede hypotheek
  • Hogere inschrijving hypotheek
  • De hypotheek oversluiten

Spaargeld of schenking

Als je zelf veel gespaard hebt, kan je dat voor een verbouwing gebruiken. Het voordeel is dat je niet hoeft te lenen en geen rente betaalt. Maar let op dat je wel een financiële buffer achter de hand houdt voor onvoorziene zaken of tegenvallers bij de verbouwing. Maar ook ouders met spaargeld kunnen helpen: zij mogen je tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken.

Tweede hypotheek

Heb je geen spaargeld of gulle gevers in je omgeving? Dan kun je ook geld lenen om je huis te verbouwen. Dit kan door je huidige hypotheek te verhogen met een tweede hypotheek. Dat kan tot 100% van de marktwaarde van de woning na de verbouwing. Het hypotheekbedrag dat nodig is voor de verbouwing komt (meestal) in een bouwdepot. Uit dit depot kan je de rekeningen voor de verbouwing betalen. De rente van je tweede hypotheek kan je onder voorwaarden aftrekken van de belasting.

Hogere inschrijving

Je sluit een hypotheek af om een huis te kopen. Maar misschien wist je al dat je later extra geld nodig zou hebben voor een verbouwing. Met een hogere inschrijving bij aanvang van de hypotheek hoef je geen tweede keer naar de notaris om het nieuwe bedrag te laten registreren. Je kan jouw hypotheek zonder extra notariskosten verhogen tot het bedrag waarvoor de hypotheek is ingeschreven. De hypotheekverstrekker toetst dan nog wel of je aan de normen voldoet en je de extra lasten kan betalen.

Hypotheek oversluiten

De hypotheek die je nu hebt, kan je vaak ook oversluiten en meteen verhogen voor de verbouwing. Zeker met de huidige lage rente en hoge huizenprijzen is oversluiten meestal gunstig. Let wel op dat je mogelijk te maken krijgt met extra kosten. Denk aan de notaris, advies- en bemiddelingskosten en een taxatierapport. Daarnaast moet je misschien een vergoeding betalen voor het renteverlies van de hypotheekverstrekker.

Advies over woning verbouwen? Spreek met Freek

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden, maak een afspraak met Freek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht. Wij leggen in duidelijke taal uit wat mogelijk is en welke kosten er aan verbonden zijn. Zo weet je snel of je jouw droomkeuken, nieuwe badkamer of uitbouw kan financieren.

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 12 april 2021

Situatie

  • Verbouwen

Persoonlijk advies over woning verbouwen?

Stel je vraag online of maak een afspraak. Dat kan telefonisch, via beeldbellen of bij ons op kantoor in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht.

Verbouwen door je hypotheek te verhogen

Denk je erover je hypotheek te verhogen om te verbouwen? Freek legt stap voor stap uit hoe dat werkt.

Maandlasten bouwdepot berekenen: zo doe je dat

Financier de verbouwing van je huis met een bouwdepot. Weten hoe dat werkt en hoe je de maandlasten van zo’n bouwdepot kunt berekenen? We leggen het uit.

Geld lenen om te verbouwen: de voor- en nadelen

Om een verbouwing te realiseren heb je onder andere twee opties: flink doorsparen of geld lenen om te verbouwen. Freek zet de voor- én nadelen op een rij.