Een woning huren of kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe of volgende woning, maar twijfel je nog of je moet huren of kopen? Wij zetten de verschillen van huren en kopen even voor je op een rij.

Huren

Huren heeft de volgende voordelen: als huurder kun je het contract zelf op korte termijn opzeggen, wat meer vrijheid geeft. Je hebt wettelijke huurbescherming, wat betekent dat de verhuurder het contract niet zomaar kan opzeggen. Het onderhoud van de woning is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Hier hoef je dus niet zoveel aan te doen. Als je een huis koopt is het onderhoud voor eigen rekening. Wanneer je een sociale huurwoning krijgt toegewezen, kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor huurtoeslag. Daarnaast kun je de huur na bijvoorbeeld een jaarcontract maandelijks opzeggen.

Nadelen van huren: het is niet goedkoop; dat geldt met name voor de vrije sector. Daarnaast bouw je geen vermogen op, omdat het huis nooit echt van jou zal zijn. Voor sociale huur geldt dat de wachttijden lang zijn. Vooral in grote steden kunnen de wachtlijsten behoorlijk oplopen om in aanmerking te komen voor een huis. Daarnaast krijg je elk jaar een huurverhoging en je hebt minder vrijheid om de woning volledig naar eigen wens aan te passen. 

Kopen

Kopen heeft verschillende voordelen. De hypotheekrentes zijn laag, wat kopen in de huidige woningmarkt een héél aantrekkelijke optie maakt. Bij een langere rentevaste periode zijn de kosten stabiel. De hypotheekrente is veelal fiscaal aftrekbaar. Je bouwt een vermogen op door af te lossen én door eventuele waardestijging van het huis. Daarnaast kun je het huis volledig aanpassen aan je eigen wensen.

Nadelen van kopen: je kunt met verschillende risico’s te maken krijgen. Zo kan de waarde van je huis flink dalen, waardoor je bij verkoop een schuld overhoudt. Daarnaast is de onderhoud van het huis en de tuin je eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening. Denk hierbij aan woningverbetering en onderhoud voor bijvoorbeeld schilderwerkzaamheden. Daarnaast betaal je extra verzekeringen en belastingen, zoals gemeenteheffingen en de opstalverzekering.

Met de voor- en nadelen van kopen en huren op een rij, kun je afwegen wat voor jou de beste optie is.

Een afspraak maken met Freek Hypotheek Deventer

Bij Freek Hypotheek Deventer staat het hele team voor jou klaar om jouw woondromen waar te maken. Ben jij van plan te verhuizen? Neem dan contact met ons op om eens kennis te maken. Je kan Freek Hypotheek Deventer bereiken op: 0570-745908 of via deventer@freekhypotheek.nl. Tot snel!

Geplaatst

  • Deventer
  • 27 juli 2022

Situatie

  • Huren of kopen