Ergonomisch thuiswerken

Vanwege het coronavirus werken alle Nederlanders (waar mogelijk) de afgelopen maanden thuis. Dit duurt langer dan iedereen had gedacht. De medewerkers van Freek Hypotheek werken ook thuis (waar mogelijk) en hebben ondertussen ervaring opgedaan met prettig en vooral gezond en ergonomisch thuiswerken.

Juiste werkhouding

Werk je thuis aan de eettafel zorg dan ook voor een goede werkplek.
Zit het liefst achter een bureaustoel. Dit zorgt voor de beste werkhouding.

Heb je geen bureaustoel zorg dan in ieder geval dat je in een actieve werkhouding zit. Voorkom dat je voorover gaat hangen en zit met een rechte rug. Zorg dat je onderarmen op de tafel leunen, zonder dat je je schouders hoeft op te trekken.

Je benen zet je in een hoek van 90 graden en houd je voeten op de grond.
Je kunt hiervoor een voetensteun gebruiken. Om het comfortabel voor jezelf te maken kan je gebruik maken van een kussen op je stoel. Hierdoor zit je hoger.

Werk je met een laptop dan kun je het beste je laptop op bijvoorbeeld een stapel boeken plaatsen. De bovenkant van je beeldscherm moet afgesteld zijn op jouw ooghoogte. Wanneer je dit doet heb je een apart toetsenbord nodig. Zet je toetsenbord iets verder weg, maar niet te ver, zodat je armen goed op de tafel leunen en je in een rechte houding werkt. Een andere optie is een extern beeldscherm aan sluiten. Zorg voor een juiste afstand van het beeldscherm, dat is ongeveer op 50 tot 70 centimeter.

De beste plek voor je laptop en/of beeldscherm is met het raam naast of achter je. Op deze manier kijk je niet de hele dag in het zonlicht en voorkom je hoofdpijn.

Handfree bellen

Wanneer je veel telefoontjes aan neemt is het prettig om je handen vrij te hebben. Klem de telefoon niet tussen je oren en schouders. Gebruik oortjes of een koptelefoon zodat je je handen vrij hebt. Het voordeel van handsfree bellen is dat je kan lopen tijdens het bellen. Zo krijg je ook nog eens voldoende beweging.

Neem je rust

Neem tussendoor korte pauzes door naar de wc te gaan, wat drinken te pakken of een rondje te lopen in de woonkamer. Zorg er voor dat je tussen de middag de tijd neemt om te lunchen. Het is verleidelijk om aan één stuk door te werken. Neem je rust en pauze, dit is belangrijk voor je productiviteit (en voor jezelf).

Rek- en strekoefeningen

Om te voorkomen dat je stijf wordt of last krijgt van je nek of rug kun je tussendoor rek- en strekoefeningen doen. Je werkplek is thuis toch anders dan op kantoor. Voorkom dat je last krijgt van klachten. Op internet zijn voldoende rek- en strekoefeningen te vinden. Door deze oefeningen tussen het werken door te doen voorkom je dat je stijf wordt.

Gezond eten en drinken

Vanzelf sprekend, maar blijf voldoende water drinken en gezond eten. Zorg goed voor jezelf.

Blijf communiceren

Luister naar je lichaam. Heb je last van klachten aan je nek, schouders, rug of andere klachten? Bespreek dit dan zo spoedig mogelijk met je werkgever. Samen kunnen jullie bespreken hoe ergere klachten voorkomen kunnen worden.

Heb je vragen over het Coronavirus (COVID-19)? Dan kun je terecht bij het publieksinformatienummer 0800 – 1351 of vind meer informatie op de website van het RIVM.

Stay safe and healthy!

Geplaatst

  • IJsselstein
  • 14 oktober 2020

Situatie

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.