Er zijn meerdere manieren om je hypotheekrente te verlagen. Denk hierbij aan het verkopen van je huidige woning of het aankopen van een nieuwe woning, waarmee een hypotheek gesloten kan worden tegen een lagere rente. Daarnaast kun je jouw huidige hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker, rentemiddeling of wellicht de risicoklasse aanpassen. Over het laatste vertelt Freek Hypotheek je meer.
Het risico van een bank
Wanneer de schuldrest van je hypotheek lager is dat de woningwaarde, dan loopt een bank minder risico en zou je rente lager uitvallen. Is de verhouding restschuld en woningwaarde hoog dan loopt de bank meer risico en zal je rente hoger zijn. Een bank hanteert een risicoklasse met daarbovenop een opslag op de hypotheekrente. Opmerking: Dit geldt alleen voor een hypotheek zonder NHG, NHG kent namelijk geen renteopslagen.
Lagere risicoklasse
Het kan zijn dat je woning meer waard is dan toen je de hypotheek afsloot. Grote kans dat de woningwaarde in je hypotheekdossier lager is dan de huidige marktwaarde. Wanneer dit het geval is zou het goed kunnen dat je in een lagere risicoklasse valt. Val je in een lagere risicoklasse dan zal je hypotheekrente omlaag gaan. Niet alle geldverstrekkers passen dit automatisch aan. Hier zal je zelf actie op kunnen ondernemen.
Taxatierapport of WOZ-waarde
Een geldverstrekker heeft een WOZ-waarde of een gevalideerd taxatierapport nodig om te bepalen wat de huidige marktwaarde is. Meestal valt de waarde van het taxatierapport hoger uit dan een WOZ-waarde. Het is in jouw voordeel als de waarde hoger is.
Het taxatierapport of de WOZ-waarde overleg je aan de geldverstrekker welke de marktwaarde verwerkt in je hypotheekdossier. Na verwerking zal de rente naar beneden aangepast worden.
Extra aflossen
Val je (net) niet in een lagere risicoklasse dan zou je ervoor kunnen kiezen om een extra aflossing te doen waardoor je huidige hypotheeksaldo lager wordt. Bij de meeste geldverstrekkers mag je tot een bepaald percentage (10% – 20%) boetevrij aflossen. Los je meer af dan zal je over het meerdere een boete moeten betalen. Lees goed de voorwaarden van jouw geldverstrekker na voordat je een extra aflossing doet om een boete te voorkomen.
Heb je een extra aflossing gedaan en is de restschuld van je hypotheek lager waardoor je in een lagere risicoklasse valt dan zal je rente omlaag kunnen gaan.
Nadelen hypotheekrente verlagen
Nadelen aan het verlagen van de rente? Wellicht denk je er niet over na, maar er kunnen ook nadelen aan zitten. Heb je een Bankspaar of Spaarhypotheek dan zal de premie omhoog gaan. Het is verstandig om eerst om tafel te gaan bij een adviseur voordat je de risico-opslag aanpast. Freek Hypotheek helpt je hier graag bij.
Klanten aan het woord
Johan mailde ons met mogelijkheden om onze vaste lasten te verminderen zonder dat we onze hypotheek zouden moeten oversluiten, zodat we ook geen boete zouden hoeven te betalen. Het voorstel van Johan levert ons ongeveer € 1.200,00 per jaar aan lasten vermindering op. Een goed advies dus!
Advies van Freek Hypotheek
Wil je ook advies en je hypotheekrente verlagen zonder dat je een boete hoeft te betalen?
Neem vrijblijvend contact op met Freek Hypotheek via 030 – 68 68 268 om te bekijken wat jouw mogelijkheden zijn of maak direct een afspraak.
Geplaatst
- IJsselstein
- 25 november 2020