Thuis werken en aansprakelijkheid van de werkgever

Vanwege de situatie rondom het Coronavirus werken er meer Nederlanders thuis. De komende tijd zal het advies vanuit de overheid ook blijven om zoveel mogelijk thuis te werken.

Wellicht werk je zelf ook (gedeeltelijk) vanuit huis. Je thuiswerkplek is dan overdag meer een kantoortuin geworden dan een woonkamer. Wij willen je meer vertellen over thuiswerken en de werkgeversaansprakelijkheid.

Een veilige werkplek

Een werkgever is (op grond van artikel 7:658 BW) verantwoordelijk om zorg te dragen voor een veilige werkplek. Denk hierbij aan het geven van aanwijzingen en het nemen van, indien nodige, maatregelen. Wanneer een werkgever niet voldaan heeft aan deze zorgplicht, en er vindt een ongeval plaats, dan is er mogelijk sprake van werkgeversaansprakelijkheid.

Lagere eisen wanneer een werknemer thuis werkt

Wanneer je op kantoor werkt heeft een werkgever meer invloed op een veilige werkplek. Maar wanneer je vanuit huis werkt dan zal de invloed van een werkgever hier niet of minder zijn. Er kan van een werkgever namelijk niet verwacht worden dat elke werkplek thuis geïnspecteerd wordt. Daarom gelden er lagere eisen aan een thuiswerkplek. Denk aan het niet hoeven te voldoen van een vluchtweg, nooduitgangen, brandbestrijding e.d.

Opzet en/of roekeloosheid van de werknemer

Bij schade, opgelopen tijdens werktijd, zal een werkgever ook als je thuis werkt aansprakelijkheid zijn wanneer er niet voldoende veiligheidsmaatregelen en/of veiligheidsinstructies zijn gegeven en er geen controle is uitgevoerd. Wanneer dit niet het geval is dan kan de werknemer de werkgever aansprakelijk stellen. Er gelden wel regels; denk aan dat je voor je werkgever aan het werk dient te zijn en niet als je in de pauze je ramen gaat lappen. Ook wanneer er sprake is van opzet en/of roekeloosheid van de werknemer zal de werkgeversaansprakelijkheid vervallen.

Voorkom conflicten

Maak goede afspraken met je werkgever en voorkom conflicten. Dit is in het belang voor beide partijen.

Rechtsbijstandverzekering

Wil je meer informatie hierover of een claim indienen? Dan kun je het beste contact opnemen met je rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering kun je ook via Freek Hypotheek sluiten. Wij maken graag een offerte berekening voor je op. Maar bedenk: een brandend huis kun je niet verzekeren! Plan vrijblijvend een afspraak in via onze online agenda of stel je vraag.

COVID-19 en je hypotheek

Heb je meer vragen over het coronavirus en je hypotheek? Freek vertelt je hier graag meer over. Lees snel verder –>

Geplaatst

  • IJsselstein
  • 22 mei 2020

Situatie

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.