Verhoging van je hypotheek voor een verbouwing

Hoera! Er is een baby op komst. Help! Het huis is te klein. Wat nu? Freek Hypotheek helpt je uit de brand.

Enkele jaren geleden heb je de hypotheek gesloten. Met zijn tweeën was het huis groot genoeg. Nu is je eerste kindje is op komst en zou je graag groter willen wonen, maar een nieuwe woning kopen in de huidige woningmarkt schiet niet op. Freek denkt graag mee aan een oplossing.

Wil je een dakkapel plaatsen of een uitbouw vanwege de komst van je kindje? Of ben je toe aan een nieuwe keuken? Wat de reden ook is vaak kun je jouw hypotheek verhogen voor een verbouwing.

Spaargeld

Heb je voldoende spaargeld om zelf de verbouwing te betalen? Dan is dit altijd voordeliger. Een geldverstrekker rekent namelijk rente. De rente welke gesloten wordt zal gelijk zijn aan de actuele rente.

Onderhandse verhoging

Tijdens het aangaan van je hypotheek ben je naar de notaris geweest. Heb je toentertijd voor een ‘hogere inschrijving’ gekozen dan hoef je voor de aanvraag van de verhoging niet meer naar de notaris. Dit wordt een ‘onderhandse verhoging’ genoemd.

Wat houdt een hogere inschrijving precies in? Stel je hebt jouw huis gekocht voor € 300.000,- k.k., maar verwacht binnen enkele jaren te gaan verbouwen. Dan kun je ervoor kiezen om in de hypotheekofferte op te laten nemen dat de hypothecaire inschrijving € 350.000,- bedraagt.
Je hebt dan € 50.000,- ruimte voor een verhoging van je hypotheek. Met deze hogere inschrijving zorg je ervoor dat je geen tweede keer naar de notaris hoeft om de verhoging te laten registreren. Dat scheelt je notariskosten.

Een tweede hypotheek

Wanneer een onderhandse verhoging niet mogelijk is, kun je een tweede hypotheek afsluiten. Deze verhoging kan tot 100% van de marktwaarde van je woning na verbouwing. Onze adviseur berekend wat jouw mogelijkheden hierin zijn. Het kan namelijk zijn dat de geldverstrekker de verhoging afkeurt. Je maandlasten stijgen namelijk ook.

NHG-kostengrens

Er zijn zaken waarmee je rekening dient te houden. Is je huidige hypotheek gesloten onder NHG-condities, zorg er dan voor dat de hoogte van je hypotheek onder de NHG-grens blijft om een verhoging van de rente te voorkomen. De grens ligt op dit moment op maximaal € 325.000,- (jaar 2021 exclusief energie besparende voorzieningen). Meer informatie over NHG lees je op onze website of op de website nhg.nl

Oversluiten naar een andere geldverstrekker

Het kan interessant zijn om over te stappen (oversluiten) naar een andere geldverstrekker. Het voordeel hiervan is dat je een lagere rente aangeboden krijgt voor alle leningdelen en direct de verhoging kan aanvragen.

Kosten van een verbouwing

Ben je benieuwd welke kosten een verbouwing van je huis met zich meebrengt? Freek vertelt je een indicatie van de kosten.

Aftrekposten

Naast je verbouwingskosten krijg je ook te maken met advieskosten en eventueel taxatie- en notariskosten. De kosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de aftrekposten. Gebruik je de verhoging van je hypotheek voor eigen woning verbetering dan zijn de kosten en de hypotheekrente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De hypotheekvorm voor de verhoging dient annuïtair te worden afgesloten. En de rente is maximaal 30 jaar aftrekbaar. Bij de aflossingsvrije hypotheekvorm zijn zowel de eenmalige kosten als de hypotheekrente niet aftrekbaar.

Afspraak bij Freek Hypotheek

Benieuwd wat je kunt lenen voor een 2e hypotheek? Of wil je jouw mogelijkheden weten voor het oversluiten naar een andere geldverstrekker? Freek Hypotheek berekent vrijblijvend jouw mogelijkheden voor je maximale hypotheek. Maak vrijblijvend een afspraak via onze online agenda.

Geplaatst

  • IJsselstein
  • 20 januari 2021

Situatie

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.