Waar moet je rekening mee houden voor een verbouwing van je huis?

Woon je met veel plezier in je woning en huidige buurt, maar denk je er toch aan om te verhuizen omdat je graag groter wilt wonen? Of ben je inmiddels wel toe aan een nieuwe keuken of badkamer? Dan kun je er ook aan denken om te gaan verbouwen en/of een uitbouw te realiseren. En denk ook eens aan het verduurzamen van  je woning.

Een verbouwing/uitbouw en/of het verduurzamen van je huis brengt veel vraagstukken met zich mee. Freek Hypotheek helpt je graag verder.

Op welke kosten moet ik rekenen tijdens een verbouwing?

Een verbouwing brengt kosten met zich mee. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en voorkeuren. Daarom is elke verbouwing anders. Wel kunnen wij je een indicatie geven met welke kosten je rekening kunt houden en hoe je een verbouwing kunt financieren.

Kostenindicatie verbouwing keuken

Een keuken heb je voor ieder zijn budget. Wanneer je naar een keukenzaak gaat geef dan aan wat jouw stijl en budget is zodat er een passende keuken samengesteld kan worden. Ga goed na wat je voor een keuken over hebt en wat jouw wensen zijn. Keukenapparatuur kan qua prijs erg verschillen per merk. Ga dus na in hoeverre je graag een bepaald merk in huis wilt hebben. Dit kan veel kosten besparen. Wil je een heetwaterkraan, laat je dan informeren naar verschillende merken.

Een indicatie aan kosten: € 5.000,- en € 25.000,-

Kosten indicatie verbouwing badkamer

Ook bij een badkamer liggen de kosten uiteen en deze kun je zo luxe maken als je zelf wilt. Heb je een grote of kleine badkamer? Ben je tevreden met een douche of wil je ook een bad? Ben je alleen en heb je voldoende aan een enkele wastafel? Of leef je met een gezin en vind je een dubbele wastafel belangrijk? Wil je graag vloerverwarming of een radiator? Dit zijn enkele vragen welke je af zou kunnen vragen.

Laat je informeren bij verschillende zaken. Zo kun je niet alleen meer ideeën op doen, maar je hebt ook goed zicht op het kostenplaatje.

Een indicatie aan kosten: € 5.000,- en € 20.000,-

Kostenindicatie uitbouw

Een uitbouw levert niet alleen meer wooncomfort op, maar ook een waardestijging aan je huis. De kosten voor een uitbouw hangt af van de grote van de uitbouw. Een gemiddelde uitbouw is tussen de 1,20 tot 2,40 meter. Bedenk ook welke extra opties je zou willen toevoegen, denk hierbij aan openslaande deuren of een lichtkoepel.

Een indicatie aan kosten: € 15.000,- en 35.000,-

Kostenindicatie verbouwing dakkapel

Een dakkapel zorgt voor extra ruimte en lichtinval. Naast extra wooncomfort zorgt een dakkapel ook voor een waardestijging van je huis.

Er zijn verschillende opties waar je aan kunt denken. Wil je een houten of kunststof dakkapel? Hoe breed wil je het dakkapel? En heb je een vergunning nodig?

Een indicatie aan kosten: € 3.500 – € 10.000,-

Je verbouwing financieren

De kosten van een verbouwing kunnen hoog oplopen. Het voordeel is dat je kunt blijven wonen in je vertrouwde omgeving en je huis volledig kunt opknappen hoe je dat zelf wilt.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren:

Spaargeld
Heb je voldoende spaargeld om de verbouwing (gedeeltelijk) te financieren dan is dit een goede manier om je geld te besteden. De rente op de bank is momenteel historisch laag of wellicht zit je bij een bank waar je geen rente meer over je spaargeld ontvangt. Denk vooraf na of je voldoende buffer overhoudt voor onvoorziene situaties.

Schenking (2020):
– Per jaar mogen ouders aan hun kind(eren) maximaal € 5.515,- belastingvrij schenken. Je hoeft hier geen aangifte van te doen.
– Wanneer je tussen de 18 en 40 jaar oud bent en de schenking voor een verbouwing van eigen woning gebruikt, dan is de vrijstelling maximaal € 103.643,-. Van deze schenking dien je wel aangifte te doen. Daarbij moet je een beroep doen op de verhoogde vrijstelling.

Wil je meer informatie hierover, dan kun je dat het beste opvragen bij de Belastingdienst.

Persoonlijke lening
Heb je niet voldoende spaargeld, maar wil je wel je verbouwing realiseren, dan is een lening een optie. Je weet direct wat de maandelijkse kosten zijn en binnen welke periode je deze terug dient te betalen. Gebruik je de persoonlijke lening volledig voor een verbouwing van je woning, dan is deze aftrekbaar van de belasting.

Huidige hypotheek verhogen of tweede lening aanvragen
Wanneer het op inkomen mogelijk is je huidige lening te verhogen of een tweede lening aan te vragen kun je tegen een lage rente je verbouwing mogelijk maken. De hypotheekrente is, op dit moment, lager dan de rente bij een persoonlijke lening.

Wanneer je bij het afsluiten van je huidige lening gekozen hebt voor een hogere inschrijving dan is het verhogen van je lening een goede optie. Je hoeft niet naar de notaris en dit scheelt je kosten.

Afspreken met Freek

Freek Hypotheek bekijkt wat jouw mogelijkheden zijn. Wil je een vrijblijvend gesprek hierover inplannen? Neem dan contact op met Freek en hij helpt je graag verder.

Telefoonnummer: 030 – 68 68 268
Afspraak inplannen kan via de online agenda.

Geplaatst

  • IJsselstein
  • 9 juli 2020

Situatie

  • Verbouwen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Je huis verduurzamen: Freek Hypotheek helpt je hiermee

Je huis verduurzamen, hoe doe je dat? Freek Hypotheek helpt je hiermee.

Verbouwing op stapel? Hypotheek aanpassen in IJsselstein

Je wilt meer ruimte creëren met een aanbouw of dakkapel of meer luxe met een nieuwe badkamer. Wat je plannen ook zijn, Freek laat je zien of verbouwen mogelijk is met je huidige hypotheek.