Hypotheek aflossingsvrij: tijd om aan te passen?

De campagne Aflossingsblij spoort mensen met een aflossingsvrije hypotheek aan in actie te komen. Van aflossingsvrij wijzigen word je blij, klopt dat?

Aflossingsvrij betekent meestal lage(re) maandlasten

Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan betaal je alleen de rente over je hypotheek. Je lost dus niets af. Het grote voordeel is dat je maandlasten laag zijn. Maar het nadeel is dat je aan het einde van de looptijd nog steeds een hypotheekschuld hebt.

Let op: het betekent niet dat je nooit hoeft af te lossen

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niks af. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd het complete hypotheekbedrag als restschuld overhoudt. Als je het geld daarvoor niet hebt, heb je twee opties om af te lossen: je woning verkopen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Dit is niet altijd even makkelijk, want de regels voor een nieuwe hypotheek zijn namelijk strenger geworden.

Wanneer is het een probleem dat je niet hebt afgelost?

Heb je een woning die (veel) meer waard is dan het hypotheekbedrag wat openstaat? En is jouw (toekomstige) inkomen genoeg om de hypotheeklast te dragen? Dan is er in principe geen probleem. De waarde van jouw woning en jouw inkomen zijn dan hoog genoeg om een nieuwe hypotheek af te sluiten over het deel dat jij nog niet hebt afgelost.

Het is een ander verhaal als de verhouding tussen de hypotheek, de waarde van de woning en jouw (toekomstige) inkomen niet in balans is. Volgens de Nederlandse banken lopen 200.000 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek een risico. Zij hebben niet genoeg gespaard om aan het einde van de looptijd hun hypotheek af te lossen en zijn ook de mogelijkheid om dan een nieuwe hypotheek af te sluiten niet voldoende.  Bovendien is er na 30 jaar ook geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk.

Freek vertelt je of het tijd is om aflossingsvrij aan te passen

Hoor jij ook bij de groep mensen voor wie de aflossingsvrije hypotheek een probleem vormt? Of twijfel je er over? Dan is het voor jou het beste zo snel mogelijk eens met Freek om de tafel te gaan. De eerste afspraak is zonder kosten en verdere verplichtingen, maar levert je wel al heel veel waardevolle informatie op. Want wij garanderen dat je na het gesprek precies weet wat je moet doen om jouw hypotheek te verbeteren. Maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt:

Geplaatst

  • Alphen aan den Rijn
  • 15 februari 2019

Situatie

Wil je graag persoonlijk advies?

Maak een afspraak bij ons op kantoor in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht.