Te klein huis door gezinsuitbreiding: verbouwen of verhuizen?

Een situatie waar veel jonge gezinnen mee te maken krijgen: als de kinderen ouder worden, of er komt een nieuwe kindje bij, wordt de bestaande woning te klein.

De opties voor meer woonruimte zijn verhuizen of verbouwen. Maar het moet natuurlijk wel financieel haalbaar zijn. Freek Hypotheek Utrecht Vleuten De Meern vindt voor jou de oplossing.

Verhuizen of toch verbouwen?

Nu hun zoontje twee jaar is, merken Kenneth en Evi dat hun woning te klein wordt. Er moet iets gebeuren, dus wordt Freek ingeschakeld. Ze kochten hun woning in Leidsche Rijn negen jaar geleden als starters. Ze wonen in een leuke buurt en de ligging ten opzichte van het werk is ideaal. Maar inmiddels is de woning iets te klein. De vraag aan mij was dus: “Kunnen we beter gaan verhuizen of toch verbouwen?” Ik neem je graag mee hoe we samen het antwoord op deze vraag vonden.

Huidige maandlast kan fors lager

Om te beginnen bekijk ik hun huidige hypotheek en laat ik Kenneth en Evi zien dat hun hypotheekrente volgend jaar wijzigt. De rente die voor 10 jaar vast staat, loopt dan af. Deze staat vast op 4,7% en dat zal in ieder geval héél veel lager worden!

Als we de boeterente van 3.000,- euro netto voor het eerder aflossen van de oude hypotheek meerekenen, kan per vandaag de maandlast van 876 naar 186 euro. De lage rente staat dan voor de komende 20 jaar vast. Dat betekent bijna 700 euro minder betalen elke maand!

Uitbouw en opbouw en toch dezelfde maandlasten

Kenneth en Evi hebben uitgezocht dat hun woning drie meter uitbouwen én een derde woonlaag er op zetten ongeveer 100.000 euro gaat kosten. De verhoging van de hypotheek zou iets meer dan 300 euro zijn als zij het totale bedrag van 100.000 euro in 30 jaar tijd helemaal aflossen. Dat komt neer op een bedrag van rond de 500,- euro voor de huidige hypotheek én de nieuwe extra hypotheek samen.

Als zij de gehele hypotheek willen aflossen en hun aflossingsvrije deel dus óók helemaal gaan aflossen in 30 jaar tijd, wordt de maandlast zelfs niet hoger dan hun huidige hypotheek: 875 euro per maand.

De keuze is snel gemaakt

De woning fors vergroten én de hypotheek later aflossen, het kost hen dus niets extra. Geweldig nieuws voor Kenneth en Evi. De optie om te verhuizen valt door de rekensom direct af. Ze weten namelijk ook dat een grotere woning in hetzelfde gebied, Leidsche Rijn en Vleuterweide, een behoorlijk stuk duurder zal zijn. Zelfs voor 100.000 euro meer kopen ze hoogstwaarschijnlijk niet de woning die aan alles voldoet.

Sta jij ook voor de keuze tussen verbouwen of verhuizen? Bel Freek!

Is jouw woning ook te klein geworden voor jouw gezin? Neem dan eens contact met mij op. Het telefoonnummer is 030 – 677 10 90. Ook in deze tijd staat Freek Hypotheek voor je klaar. Het eerste gesprek is altijd zonder kosten en verdere verplichtingen. Ik bekijk graag samen met je wat mogelijk is. Wie weet kan jij ook groter wonen voor hetzelfde geld.

Geplaatst

  • Vleuten
  • 28 mei 2020

Situatie

  • Gezinsuitbreiding , Verbouwen , Volgende woning kopen

Persoonlijk advies over verbouwen of verhuizen?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Maak een afspraak met Freek Hypotheek in Utrecht, Leidsche Rijn, Vleuten, Harmelen of Maarssen!

Meeneemregeling hypotheekrente

Nu de hypotheekrente in een paar jaar behoorlijk is gestegen, is de meeneemregeling extra interessant als je verhuist. Hoe werkt dat precies?

Woning verbouwen: hoe betaal je dit?

Afhankelijk van je wensen kan je woning verbouwen flink wat geld kosten. Hoe betaal je dit? Freek Hypotheek bespreekt de belangrijkste opties.

Energiezuinig en duurzaam wonen? Freek helpt je op weg

Energiezuiniger en duurzaam wonen, wie wil dat nou niet? Want je energierekening gaat omlaag en je helpt mee aan een beter milieu.