Case: bijlenen zonder aflossen

Eric is een alleenstaande vader met een prima baan en dito inkomen. Hij wil graag zijn huis verbouwen voor € 100.000 nu de overwaarde dit toelaat. Tegelijkertijd wil hij de lasten laag houden in verband met zijn studerende kinderen. Bijlenen betekent verplicht aflossen, neemt hij aan, maar dat kán ook anders.

De afweging

Eric heeft deze verbouwing jarenlang voor zich uitgeschoven, maar met de huidige overwaarde op zijn huis, zou hij de hypotheek kunnen oversluiten. Aan de andere kant hikt hij aan tegen een verhoging van zijn maandlasten, wat als jongvolwassenen leunen zijn drie kinderen nog fors op zijn financiële ondersteuning. Eric vraagt Freek om zijn advies.

De oplossing

Eric’s aanname dat je alles wat je bijleent ook verplicht moet aflossen, klopt niet. Dat moet alleen als je gebruik wilt maken van het belastingvoordeel. In overleg met Eric sluit Freek de huidige hypotheek over, waarbij Eric maximaal aflossingsvrij leent. Daarbij ziet hij vrijwillig af renteaftrek en dus ook van aflossing. De verbouwing kan gewoon doorgaan, zonder dat het gezin van Eric daar financieel onder lijdt.

De voordelen

In Eric’s geval leidt niet-aflossen zonder renteaftrek tot lagere lasten dan aflossen met belastingvoordeel. Om die reden kiest Eric voor de eerste optie en accepteert hij dat de schuld langer blijft doorlopen, met pas later hogere lasten tot gevolg.

NB: Aflossingsvrij lenen is niet in alle situaties mogelijk en/of passend en vereist dus een klantspecifiek advies.

Verbouwen en je hypotheek

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Jouw hypotheek voor nieuwbouw Hof van Harmelen

Er komt weer een prachtig nieuwbouwproject in de provincie Utrecht: Hof van Harmelen. Er komen in totaal 95 woningen voor starters, gezinnen en senioren.

Hypotheek voor nieuwbouw Kickstart in Alphen

Er komt een nieuwbouwproject in Alphen aan den Rijn speciaal voor starters: Kickstart. Freek zorgt voor jouw hypotheek voor Kickstart.

Vacature hypotheekadviseur (24-40 uur)

Freek Hypotheek groeit! Wij zoeken per direct naar een enthousiaste hypotheekadviseur voor ons team in Deventer.

Welgelegen: nieuwbouw in Aarlanderveen

Aan het Zuideinde in Aarlanderveen komt een mooi nieuwbouwproject: Welgelegen. De vier duurzame schuurwoningen komen op een karakteristiek boerenerf.

Hypotheekadvies nieuwbouw Steekteroever Alphen aan den Rijn

Als nieuwbouwspecialist kunnen de adviseurs van Freek jou natuurlijk helpen aan de beste hypotheek voor Steekteroever.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.