Case: bijlenen zonder aflossen

Eric is een alleenstaande vader met een prima baan en dito inkomen. Hij wil graag zijn huis verbouwen voor € 100.000 nu de overwaarde dit toelaat. Tegelijkertijd wil hij de lasten laag houden in verband met zijn studerende kinderen. Bijlenen betekent verplicht aflossen, neemt hij aan, maar dat kán ook anders.

De afweging

Eric heeft deze verbouwing jarenlang voor zich uitgeschoven, maar met de huidige overwaarde op zijn huis, zou hij de hypotheek kunnen oversluiten. Aan de andere kant hikt hij aan tegen een verhoging van zijn maandlasten, wat als jongvolwassenen leunen zijn drie kinderen nog fors op zijn financiële ondersteuning. Eric vraagt Freek om zijn advies.

De oplossing

Eric’s aanname dat je alles wat je bijleent ook verplicht moet aflossen, klopt niet. Dat moet alleen als je gebruik wilt maken van het belastingvoordeel. In overleg met Eric sluit Freek de huidige hypotheek over, waarbij Eric maximaal aflossingsvrij leent. Daarbij ziet hij vrijwillig af renteaftrek en dus ook van aflossing. De verbouwing kan gewoon doorgaan, zonder dat het gezin van Eric daar financieel onder lijdt.

De voordelen

In Eric’s geval leidt niet-aflossen zonder renteaftrek tot lagere lasten dan aflossen met belastingvoordeel. Om die reden kiest Eric voor de eerste optie en accepteert hij dat de schuld langer blijft doorlopen, met pas later hogere lasten tot gevolg.

NB: Aflossingsvrij lenen is niet in alle situaties mogelijk en/of passend en vereist dus een klantspecifiek advies.

Verbouwen en je hypotheek

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Wooncafé in Alphen aan den Rijn

Heb je een woonvraag? Kom dan naar het Wooncafé in Alphen aan den Rijn. Op vrijdag 29 september zijn veel specialisten aanwezig.

Hypotheek voor nieuwbouw Kickstart in Alphen

Er komt een nieuwbouwproject in Alphen aan den Rijn speciaal voor starters: Kickstart. Freek zorgt voor jouw hypotheek voor Kickstart.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.

Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Woningeigenaren met een huis met overwaarde kunnen met een hypotheek deze overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen. Hoe werkt geld uit stenen halen?

Hoera, Freek Hypotheek Rotterdam bestaat 1 jaar!

Op 1 april (geen grap) bestaat Freek Hypotheek Rotterdam 1 jaar. Daar zijn we trots op! Niet alleen op onszelf, maar vooral op jou.