Case: bijlenen zonder aflossen

Eric is een alleenstaande vader met een prima baan en dito inkomen. Hij wil graag zijn huis verbouwen voor € 100.000 nu de overwaarde dit toelaat. Tegelijkertijd wil hij de lasten laag houden in verband met zijn studerende kinderen. Bijlenen betekent verplicht aflossen, neemt hij aan, maar dat kán ook anders.

De afweging

Eric heeft deze verbouwing jarenlang voor zich uitgeschoven, maar met de huidige overwaarde op zijn huis, zou hij de hypotheek kunnen oversluiten. Aan de andere kant hikt hij aan tegen een verhoging van zijn maandlasten, wat als jongvolwassenen leunen zijn drie kinderen nog fors op zijn financiële ondersteuning. Eric vraagt Freek om zijn advies.

De oplossing

Eric’s aanname dat je alles wat je bijleent ook verplicht moet aflossen, klopt niet. Dat moet alleen als je gebruik wilt maken van het belastingvoordeel. In overleg met Eric sluit Freek de huidige hypotheek over, waarbij Eric maximaal aflossingsvrij leent. Daarbij ziet hij vrijwillig af renteaftrek en dus ook van aflossing. De verbouwing kan gewoon doorgaan, zonder dat het gezin van Eric daar financieel onder lijdt.

De voordelen

In Eric’s geval leidt niet-aflossen zonder renteaftrek tot lagere lasten dan aflossen met belastingvoordeel. Om die reden kiest Eric voor de eerste optie en accepteert hij dat de schuld langer blijft doorlopen, met pas later hogere lasten tot gevolg.

NB: Aflossingsvrij lenen is niet in alle situaties mogelijk en/of passend en vereist dus een klantspecifiek advies.

Verbouwen en je hypotheek

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Hypotheek voor De Tolgaarder in Nieuwerbrug aan den Rijn

In De Tolgaarder in Nieuwerbrug aan den Rijn komen 11 woningen in een moderne bouwstijl. Alle woningen krijgen een zonnige tuin aan het water. Inschrijven is mogelijk tot 28 februari 2024.

Wonen in Buytewech-Noord in Nieuwkoop? Freek regelt je hypotheek!

Aan de noordrand van Nieuwkoop komt het woningbouwproject Buytewech-Noord. In 2024 worden de definitieve plannen gemaakt voor de bouw van 290 woningen.

Hypotheek vo Westvaartpark-Eco in Hazerswoude-Rijndijk

Freek heeft al veel mensen in Hazerswoude geadviseerd over hun hypotheek. Ook voor nieuwbouw Nieuw Rein en Westvaartpark helpen we je graag.

Jouw hypotheek voor nieuwbouw Hof van Harmelen

In 2024 start de verkoop van nieuwbouwproject Hof van Harmelen. Er komen in totaal 95 woningen voor starters, gezinnen en senioren.

Leennormen 2024 en de invloed op jouw maximale hypotheek

De leennormen hebben invloed op je maximale hypotheek. Koop je in 2024 bijvoorbeeld een energiezuinige woning, dan kun je hiervoor extra geld lenen.

Hypotheekadvies voor Haagstede in Maarssen

Wil je gaan wonen in het nieuwbouwproject Haagstede in Maarssen? Dan is Freek er voor het advies over jouw hypotheek.