Case: bijlenen zonder aflossen

Eric is een alleenstaande vader met een prima baan en dito inkomen. Hij wil graag zijn huis verbouwen voor € 100.000 nu de overwaarde dit toelaat. Tegelijkertijd wil hij de lasten laag houden in verband met zijn studerende kinderen. Bijlenen betekent verplicht aflossen, neemt hij aan, maar dat kán ook anders.

De afweging

Eric heeft deze verbouwing jarenlang voor zich uitgeschoven, maar met de huidige overwaarde op zijn huis, zou hij de hypotheek kunnen oversluiten. Aan de andere kant hikt hij aan tegen een verhoging van zijn maandlasten, wat als jongvolwassenen leunen zijn drie kinderen nog fors op zijn financiële ondersteuning. Eric vraagt Freek om zijn advies.

De oplossing

Eric’s aanname dat je alles wat je bijleent ook verplicht moet aflossen, klopt niet. Dat moet alleen als je gebruik wilt maken van het belastingvoordeel. In overleg met Eric sluit Freek de huidige hypotheek over, waarbij Eric maximaal aflossingsvrij leent. Daarbij ziet hij vrijwillig af renteaftrek en dus ook van aflossing. De verbouwing kan gewoon doorgaan, zonder dat het gezin van Eric daar financieel onder lijdt.

De voordelen

In Eric’s geval leidt niet-aflossen zonder renteaftrek tot lagere lasten dan aflossen met belastingvoordeel. Om die reden kiest Eric voor de eerste optie en accepteert hij dat de schuld langer blijft doorlopen, met pas later hogere lasten tot gevolg.

NB: Aflossingsvrij lenen is niet in alle situaties mogelijk en/of passend en vereist dus een klantspecifiek advies.

Verbouwen en je hypotheek

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Hypotheek voor nieuwbouw Parckweide in Bodegraven

In 2022 start de verkoop voor fase 3 van het nieuwbouwproject Parckweide in Bodegraven. Freek Hypotheek helpt je bij de financiering.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

Overwaarde huis opnemen voor pensioen

Gepensioneerden hebben minder te besteden. Vaak hebben zij wel een woning met een flinke overwaarde. Hoor jij bij deze groep?

Benut de jubelton nu het nog kan!

Per 1 januari 2023 wordt de jubelton verlaagd naar een bedrag van € 27.231 en zal deze geheel worden afgeschaft per 1 januari 2024.

De mensen achter Freek

Hallo! Wij zijn Freek en wij zorgen voor jouw hypotheek. Vanaf de eerste (online) ontmoeting tot de hypotheek weer is afgelost. We stellen ons team graag aan je voor.