Case: nu of later?

Anneke is 53 jaar, alleenstaand en een echte levensgenieter. Zij staat op het punt om te  verhuizen naar een levensloopbestendig appartement. Om haar maandelijkse lasten zo laag mogelijk houden, wil zij maximaal aflossingsvrij lenen. Dat lijkt logisch, maar is het dat ook op de langere termijn?

De afweging

Anneke heeft een veeleisende baan, en geniet daarom des te meer van haar vrije tijd. Zij heeft een feilloos gevoel voor de goede dingen des levens. Om een beeld te krijgen van Annekes financiële situatie, worden zowel inkomen, vermogen als pensioen geïnventariseerd. Haar pensioeninkomen blijkt beduidend lager dan haar huidige salaris, en nu al houdt zij amper spaargeld over. Vanuit die gedachte is het logisch dat Anneke haar maandlasten wil drukken, maar wellicht ook wat kortzichtig, zo rekent Freek haar voor.

De oplossing

Na de pensioengerechtigde leeftijd van 68 jaar daalt Annekes besteedbare inkomen. Tegelijkertijd blijven de maandelijkse lasten hoog, omdat het belastingvoordeel tegen die tijd al vervallen is. Anneke komt dan in de situatie dat zij meer vrije tijd, maar veel minder te besteden heeft. Dat vindt zij bij nader inzien geen aanlokkelijk idee. Freek stelt daarom voor:

  • dat zij tot aan haar pensioen aanvullend contractueel aflost;
  • met een extra aflossing van € 300 per maand kan zij in de resterende 180 maanden een extra bedrag van € 54.000 aflossen op de hypotheek.
  • dit leidt na vijftien jaar tot een aanzienlijke lastendaling, waardoor het besteedbare inkomen toeneemt.

De voordelen

Door niet alleen te denken aan de korte termijn, maar ook een zorgvuldige afweging te maken tussen alle inkomens- en vermogenselementen op de lange termijn, kan Anneke een realistische keuze maken over hoe zij nu en later wil leven. ‘Wie dan leeft, dan zorgt’ is doorgaans geen advies dat standhoudt.

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Hypotheekadvies voor De Verbinding in Zwammerdam

In nieuwbouwproject De Verbinding in Zwammerdam komen ruim 120 woningen. Freek volgt het project op de voet.

Wooncafé in Alphen aan den Rijn

Heb je een woonvraag? Kom dan naar het Wooncafé in Alphen aan den Rijn. Op vrijdag 29 september zijn veel specialisten aanwezig.

Hypotheek voor nieuwbouw Kickstart in Alphen

Er komt een nieuwbouwproject in Alphen aan den Rijn speciaal voor starters: Kickstart. Freek zorgt voor jouw hypotheek voor Kickstart.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.