Case: nu of later?

Anneke is 53 jaar, alleenstaand en een echte levensgenieter. Zij staat op het punt om te  verhuizen naar een levensloopbestendig appartement. Om haar maandelijkse lasten zo laag mogelijk houden, wil zij maximaal aflossingsvrij lenen. Dat lijkt logisch, maar is het dat ook op de langere termijn?

De afweging

Anneke heeft een veeleisende baan, en geniet daarom des te meer van haar vrije tijd. Zij heeft een feilloos gevoel voor de goede dingen des levens. Om een beeld te krijgen van Annekes financiële situatie, worden zowel inkomen, vermogen als pensioen geïnventariseerd. Haar pensioeninkomen blijkt beduidend lager dan haar huidige salaris, en nu al houdt zij amper spaargeld over. Vanuit die gedachte is het logisch dat Anneke haar maandlasten wil drukken, maar wellicht ook wat kortzichtig, zo rekent Freek haar voor.

De oplossing

Na de pensioengerechtigde leeftijd van 68 jaar daalt Annekes besteedbare inkomen. Tegelijkertijd blijven de maandelijkse lasten hoog, omdat het belastingvoordeel tegen die tijd al vervallen is. Anneke komt dan in de situatie dat zij meer vrije tijd, maar veel minder te besteden heeft. Dat vindt zij bij nader inzien geen aanlokkelijk idee. Freek stelt daarom voor:

  • dat zij tot aan haar pensioen aanvullend contractueel aflost;
  • met een extra aflossing van € 300 per maand kan zij in de resterende 180 maanden een extra bedrag van € 54.000 aflossen op de hypotheek.
  • dit leidt na vijftien jaar tot een aanzienlijke lastendaling, waardoor het besteedbare inkomen toeneemt.

De voordelen

Door niet alleen te denken aan de korte termijn, maar ook een zorgvuldige afweging te maken tussen alle inkomens- en vermogenselementen op de lange termijn, kan Anneke een realistische keuze maken over hoe zij nu en later wil leven. ‘Wie dan leeft, dan zorgt’ is doorgaans geen advies dat standhoudt.

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Hypotheek voor De Tolgaarder in Nieuwerbrug aan den Rijn

In De Tolgaarder in Nieuwerbrug aan den Rijn komen 11 woningen in een moderne bouwstijl. Alle woningen krijgen een zonnige tuin aan het water. Inschrijven is mogelijk tot 28 februari 2024.

Wonen in Buytewech-Noord in Nieuwkoop? Freek regelt je hypotheek!

Aan de noordrand van Nieuwkoop komt het woningbouwproject Buytewech-Noord. In 2024 worden de definitieve plannen gemaakt voor de bouw van 290 woningen.

Hypotheek vo Westvaartpark-Eco in Hazerswoude-Rijndijk

Freek heeft al veel mensen in Hazerswoude geadviseerd over hun hypotheek. Ook voor nieuwbouw Nieuw Rein en Westvaartpark helpen we je graag.

Jouw hypotheek voor nieuwbouw Hof van Harmelen

In 2024 start de verkoop van nieuwbouwproject Hof van Harmelen. Er komen in totaal 95 woningen voor starters, gezinnen en senioren.

Leennormen 2024 en de invloed op jouw maximale hypotheek

De leennormen hebben invloed op je maximale hypotheek. Koop je in 2024 bijvoorbeeld een energiezuinige woning, dan kun je hiervoor extra geld lenen.

Hypotheekadvies voor Haagstede in Maarssen

Wil je gaan wonen in het nieuwbouwproject Haagstede in Maarssen? Dan is Freek er voor het advies over jouw hypotheek.