Case: oversluiten met een boeterente?

Steven (33) en Julia (30) hebben destijds een rente van 4,9% op hun hypotheek afgesloten en zitten daar nog bijna drie jaar aan vast. Zij willen graag extra bijlenen voor een verbouwing van € 40.000, maar twijfelen tussen verhogen en oversluiten.

De afweging

De huidige hypotheek bestaat uit een aflossingsvrij deel en een deel annuïteit. De hypotheek voorziet niet in een verhoogde inschrijving, dus Steven en Julia zullen naar de notaris moeten om een hypotheekverhoging voor de verbouwing te regelen. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden. Aan de andere kant gaat een oversluiting gepaard met een boeterente, en het is maar de vraag of zij die boete binnen afzienbare tijd kunnen terugverdienen aan het rentevoordeel.

De oplossing

Om een goede keuze te maken tussen verhogen bij de huidige geldverstrekker of oversluiten vragen we de boeterente op. Na enige rekenwerk blijkt dat bij de huidige rentestand de terugverdientijd nog geen 2,5 jaar beslaat. Dat is nog korter dan de huidige resterende rentevastperiode! We sluiten de hypotheek dus over en zetten de rente voor twintig jaar vast.  De verbouwing van € 40.000 en ook de boeterente worden meegefinancierd.

De voordelen

De nieuwe bruto maandlast is ruim € 70 lager (en slechts € 60 netto hoger) dan de huidige bruto last, terwijl Steven en Julia zelf waren uitgegaan van een flinke lastenstijging. Zij kunnen de verbouwing financieren, en hebben voor de komende twintig jaar een solide financiële basis.

Verbouwen en je hypotheek

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Hypotheek voor nieuwbouw Parckweide in Bodegraven

In 2022 start de verkoop voor fase 3 van het nieuwbouwproject Parckweide in Bodegraven. Freek Hypotheek helpt je bij de financiering.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

Overwaarde huis opnemen voor pensioen

Gepensioneerden hebben minder te besteden. Vaak hebben zij wel een woning met een flinke overwaarde. Hoor jij bij deze groep?

Benut de jubelton nu het nog kan!

Per 1 januari 2023 wordt de jubelton verlaagd naar een bedrag van € 27.231 en zal deze geheel worden afgeschaft per 1 januari 2024.

De mensen achter Freek

Hallo! Wij zijn Freek en wij zorgen voor jouw hypotheek. Vanaf de eerste (online) ontmoeting tot de hypotheek weer is afgelost. We stellen ons team graag aan je voor.