Case: oversluiten met een boeterente?

Steven (33) en Julia (30) hebben destijds een rente van 4,9% op hun hypotheek afgesloten en zitten daar nog bijna drie jaar aan vast. Zij willen graag extra bijlenen voor een verbouwing van € 40.000, maar twijfelen tussen verhogen en oversluiten.

De afweging

De huidige hypotheek bestaat uit een aflossingsvrij deel en een deel annuïteit. De hypotheek voorziet niet in een verhoogde inschrijving, dus Steven en Julia zullen naar de notaris moeten om een hypotheekverhoging voor de verbouwing te regelen. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden. Aan de andere kant gaat een oversluiting gepaard met een boeterente, en het is maar de vraag of zij die boete binnen afzienbare tijd kunnen terugverdienen aan het rentevoordeel.

De oplossing

Om een goede keuze te maken tussen verhogen bij de huidige geldverstrekker of oversluiten vragen we de boeterente op. Na enige rekenwerk blijkt dat bij de huidige rentestand de terugverdientijd nog geen 2,5 jaar beslaat. Dat is nog korter dan de huidige resterende rentevastperiode! We sluiten de hypotheek dus over en zetten de rente voor twintig jaar vast.  De verbouwing van € 40.000 en ook de boeterente worden meegefinancierd.

De voordelen

De nieuwe bruto maandlast is ruim € 70 lager (en slechts € 60 netto hoger) dan de huidige bruto last, terwijl Steven en Julia zelf waren uitgegaan van een flinke lastenstijging. Zij kunnen de verbouwing financieren, en hebben voor de komende twintig jaar een solide financiële basis.

Verbouwen en je hypotheek

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Hypotheek voor De Tolgaarder in Nieuwerbrug aan den Rijn

In De Tolgaarder in Nieuwerbrug aan den Rijn komen 11 woningen in een moderne bouwstijl. Alle woningen krijgen een zonnige tuin aan het water. Inschrijven is mogelijk tot 28 februari 2024.

Wonen in Buytewech-Noord in Nieuwkoop? Freek regelt je hypotheek!

Aan de noordrand van Nieuwkoop komt het woningbouwproject Buytewech-Noord. In 2024 worden de definitieve plannen gemaakt voor de bouw van 290 woningen.

Hypotheek vo Westvaartpark-Eco in Hazerswoude-Rijndijk

Freek heeft al veel mensen in Hazerswoude geadviseerd over hun hypotheek. Ook voor nieuwbouw Nieuw Rein en Westvaartpark helpen we je graag.

Jouw hypotheek voor nieuwbouw Hof van Harmelen

In 2024 start de verkoop van nieuwbouwproject Hof van Harmelen. Er komen in totaal 95 woningen voor starters, gezinnen en senioren.

Leennormen 2024 en de invloed op jouw maximale hypotheek

De leennormen hebben invloed op je maximale hypotheek. Koop je in 2024 bijvoorbeeld een energiezuinige woning, dan kun je hiervoor extra geld lenen.

Hypotheekadvies voor Haagstede in Maarssen

Wil je gaan wonen in het nieuwbouwproject Haagstede in Maarssen? Dan is Freek er voor het advies over jouw hypotheek.