Case: oversluiten met een boeterente?

Steven (33) en Julia (30) hebben destijds een rente van 4,9% op hun hypotheek afgesloten en zitten daar nog bijna drie jaar aan vast. Zij willen graag extra bijlenen voor een verbouwing van € 40.000, maar twijfelen tussen verhogen en oversluiten.

De afweging

De huidige hypotheek bestaat uit een aflossingsvrij deel en een deel annuïteit. De hypotheek voorziet niet in een verhoogde inschrijving, dus Steven en Julia zullen naar de notaris moeten om een hypotheekverhoging voor de verbouwing te regelen. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden. Aan de andere kant gaat een oversluiting gepaard met een boeterente, en het is maar de vraag of zij die boete binnen afzienbare tijd kunnen terugverdienen aan het rentevoordeel.

De oplossing

Om een goede keuze te maken tussen verhogen bij de huidige geldverstrekker of oversluiten vragen we de boeterente op. Na enige rekenwerk blijkt dat bij de huidige rentestand de terugverdientijd nog geen 2,5 jaar beslaat. Dat is nog korter dan de huidige resterende rentevastperiode! We sluiten de hypotheek dus over en zetten de rente voor twintig jaar vast.  De verbouwing van € 40.000 en ook de boeterente worden meegefinancierd.

De voordelen

De nieuwe bruto maandlast is ruim € 70 lager (en slechts € 60 netto hoger) dan de huidige bruto last, terwijl Steven en Julia zelf waren uitgegaan van een flinke lastenstijging. Zij kunnen de verbouwing financieren, en hebben voor de komende twintig jaar een solide financiële basis.

Verbouwen en je hypotheek

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Hoera, Freek Hypotheek Rotterdam bestaat 1 jaar!

Op 1 april (geen grap) bestaat Freek Hypotheek Rotterdam 1 jaar. Daar zijn we trots op! Niet alleen op onszelf, maar vooral op jou.

Jouw hypotheek voor Bellevue Utrecht

Nu in de verkoop in Utrecht Leidsche Rijn: Bellevue. Een duurzaam nieuwbouwproject met 163 koopappartementen.

Jouw hypotheek voor nieuwbouw Hof van Harmelen

Er komt weer een prachtig nieuwbouwproject in de provincie Utrecht: Hof van Harmelen. Er komen in totaal 95 woningen voor starters, gezinnen en senioren.

Hypotheek voor nieuwbouw Kickstart in Alphen

Er komt een nieuwbouwproject in Alphen aan den Rijn speciaal voor starters: Kickstart. Freek zorgt voor jouw hypotheek voor Kickstart.

Vacature hypotheekadviseur (24-40 uur)

Freek Hypotheek groeit! Wij zoeken per direct naar een enthousiaste hypotheekadviseur voor ons team in Deventer.

Welgelegen: nieuwbouw in Aarlanderveen

Aan het Zuideinde in Aarlanderveen komt een mooi nieuwbouwproject: Welgelegen. De vier duurzame schuurwoningen komen op een karakteristiek boerenerf.