Case: oversluiten met een boeterente?

Steven (33) en Julia (30) hebben destijds een rente van 4,9% op hun hypotheek afgesloten en zitten daar nog bijna drie jaar aan vast. Zij willen graag extra bijlenen voor een verbouwing van € 40.000, maar twijfelen tussen verhogen en oversluiten.

De afweging

De huidige hypotheek bestaat uit een aflossingsvrij deel en een deel annuïteit. De hypotheek voorziet niet in een verhoogde inschrijving, dus Steven en Julia zullen naar de notaris moeten om een hypotheekverhoging voor de verbouwing te regelen. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden. Aan de andere kant gaat een oversluiting gepaard met een boeterente, en het is maar de vraag of zij die boete binnen afzienbare tijd kunnen terugverdienen aan het rentevoordeel.

De oplossing

Om een goede keuze te maken tussen verhogen bij de huidige geldverstrekker of oversluiten vragen we de boeterente op. Na enige rekenwerk blijkt dat bij de huidige rentestand de terugverdientijd nog geen 2,5 jaar beslaat. Dat is nog korter dan de huidige resterende rentevastperiode! We sluiten de hypotheek dus over en zetten de rente voor twintig jaar vast.  De verbouwing van € 40.000 en ook de boeterente worden meegefinancierd.

De voordelen

De nieuwe bruto maandlast is ruim € 70 lager (en slechts € 60 netto hoger) dan de huidige bruto last, terwijl Steven en Julia zelf waren uitgegaan van een flinke lastenstijging. Zij kunnen de verbouwing financieren, en hebben voor de komende twintig jaar een solide financiële basis.

Verbouwen en je hypotheek

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Wooncafé in Alphen aan den Rijn

Heb je een woonvraag? Kom dan naar het Wooncafé in Alphen aan den Rijn. Op vrijdag 29 september zijn veel specialisten aanwezig.

Wonen in Westvaartpark-Eco in Hazerswoude-Rijndijk

Freek heeft al veel mensen in Hazerswoude geadviseerd over hun hypotheek. Ook voor nieuwbouw Nieuw Rein en Westvaartpark helpen we je graag.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Hypotheekadvies voor De Verbinding in Zwammerdam

In nieuwbouwproject De Verbinding in Zwammerdam komen ruim 120 woningen. Freek volgt het project op de voet.

Hypotheek voor nieuwbouw Kickstart in Alphen

Er komt een nieuwbouwproject in Alphen aan den Rijn speciaal voor starters: Kickstart. Freek zorgt voor jouw hypotheek voor Kickstart.

The Winston: hypotheek voor 43 nieuwbouwappartementen in Alphen aan den Rijn

In het najaar van 2023 start de verkoop van nieuwbouw The Winston in Alphen aan den Rijn. Interesse? Freek zorgt voor je hypotheek.