Case: oversluiten of aanpassen?

Bart en Ellen zijn bestaande klant sinds 2012 en komen op bezoek voor een mogelijke oversluiting. Hun hypotheek bestaat uit twee delen: een helft aflossingsvrij en een helft banksparen. Verder is er een overlijdensrisicodekking uit 2012 op twee levens.

De afweging

Nadat we inkomen, vermogen, pensioen en wensen hebben geïnventariseerd, maken we een vergelijking tussen oversluiten en aanpassen. We besluiten tot het laatste, omdat Bart en Ellen bij oversluiting namelijk ook afkoopkosten op het bankspaarleningdeel betalen, die niet binnen een redelijke termijn terugverdiend kunnen worden.  

De oplossing

De oplossing voor het vraagstuk ligt bij een aanpassing van de hypotheek bij de huidige verstrekker waarbij we:

  • het deel aflossingsvrij kunnen middelen naar een nieuwe 10-jaars termijn, zonder afkoopkosten;
  • het deel banksparen laten doorlopen, waarbij Bart en Ellen € 10.000 spaargeld in die rekening storten, zodat de maandelijkse lasten dalen en over die 10.000 geen vermogensbelasting meer betaald wordt per 2021;
  • een korting verkrijgen van 0,4% op beide leningdelen door het aanleveren van de actuele marktwaarde.
  • de overlijdensrisicodekking beëindigen en vervangen door een nieuwe dekking die vrijwel een gelijke premie heeft, maar een langere looptijd, zodat nu tot 68 jaar (pensioenrichtleeftijd) verzekerd is.

De voordelen

Op deze wijze zijn hun wensen vervuld tegen veel lagere kosten dan bij een oversluiting: Bart en Ellen betalen namelijk geen afkoopkosten en geen notariskosten. Bovendien zou een oversluiting in hun situatie niet tot lagere lasten hebben geleid.

Hypotheek oversluiten

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Wooncafé in Alphen aan den Rijn

Heb je een woonvraag? Kom dan naar het Wooncafé in Alphen aan den Rijn. Op vrijdag 29 september zijn veel specialisten aanwezig.

Wonen in Westvaartpark-Eco in Hazerswoude-Rijndijk

Freek heeft al veel mensen in Hazerswoude geadviseerd over hun hypotheek. Ook voor nieuwbouw Nieuw Rein en Westvaartpark helpen we je graag.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Hypotheekadvies voor De Verbinding in Zwammerdam

In nieuwbouwproject De Verbinding in Zwammerdam komen ruim 120 woningen. Freek volgt het project op de voet.

Hypotheek voor nieuwbouw Kickstart in Alphen

Er komt een nieuwbouwproject in Alphen aan den Rijn speciaal voor starters: Kickstart. Freek zorgt voor jouw hypotheek voor Kickstart.

The Winston: hypotheek voor 43 nieuwbouwappartementen in Alphen aan den Rijn

In het najaar van 2023 start de verkoop van nieuwbouw The Winston in Alphen aan den Rijn. Interesse? Freek zorgt voor je hypotheek.