Case: oversluiten of aanpassen?

Bart en Ellen zijn bestaande klant sinds 2012 en komen op bezoek voor een mogelijke oversluiting. Hun hypotheek bestaat uit twee delen: een helft aflossingsvrij en een helft banksparen. Verder is er een overlijdensrisicodekking uit 2012 op twee levens.

De afweging

Nadat we inkomen, vermogen, pensioen en wensen hebben geïnventariseerd, maken we een vergelijking tussen oversluiten en aanpassen. We besluiten tot het laatste, omdat Bart en Ellen bij oversluiting namelijk ook afkoopkosten op het bankspaarleningdeel betalen, die niet binnen een redelijke termijn terugverdiend kunnen worden.  

De oplossing

De oplossing voor het vraagstuk ligt bij een aanpassing van de hypotheek bij de huidige verstrekker waarbij we:

  • het deel aflossingsvrij kunnen middelen naar een nieuwe 10-jaars termijn, zonder afkoopkosten;
  • het deel banksparen laten doorlopen, waarbij Bart en Ellen € 10.000 spaargeld in die rekening storten, zodat de maandelijkse lasten dalen en over die 10.000 geen vermogensbelasting meer betaald wordt per 2021;
  • een korting verkrijgen van 0,4% op beide leningdelen door het aanleveren van de actuele marktwaarde.
  • de overlijdensrisicodekking beëindigen en vervangen door een nieuwe dekking die vrijwel een gelijke premie heeft, maar een langere looptijd, zodat nu tot 68 jaar (pensioenrichtleeftijd) verzekerd is.

De voordelen

Op deze wijze zijn hun wensen vervuld tegen veel lagere kosten dan bij een oversluiting: Bart en Ellen betalen namelijk geen afkoopkosten en geen notariskosten. Bovendien zou een oversluiting in hun situatie niet tot lagere lasten hebben geleid.

Hypotheek oversluiten

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Hypotheek voor De Tolgaarder in Nieuwerbrug aan den Rijn

In De Tolgaarder in Nieuwerbrug aan den Rijn komen 11 woningen in een moderne bouwstijl. Alle woningen krijgen een zonnige tuin aan het water. Inschrijven is mogelijk tot 28 februari 2024.

Wonen in Buytewech-Noord in Nieuwkoop? Freek regelt je hypotheek!

Aan de noordrand van Nieuwkoop komt het woningbouwproject Buytewech-Noord. In 2024 worden de definitieve plannen gemaakt voor de bouw van 290 woningen.

Hypotheek vo Westvaartpark-Eco in Hazerswoude-Rijndijk

Freek heeft al veel mensen in Hazerswoude geadviseerd over hun hypotheek. Ook voor nieuwbouw Nieuw Rein en Westvaartpark helpen we je graag.

Jouw hypotheek voor nieuwbouw Hof van Harmelen

In 2024 start de verkoop van nieuwbouwproject Hof van Harmelen. Er komen in totaal 95 woningen voor starters, gezinnen en senioren.

Leennormen 2024 en de invloed op jouw maximale hypotheek

De leennormen hebben invloed op je maximale hypotheek. Koop je in 2024 bijvoorbeeld een energiezuinige woning, dan kun je hiervoor extra geld lenen.

Hypotheekadvies voor Haagstede in Maarssen

Wil je gaan wonen in het nieuwbouwproject Haagstede in Maarssen? Dan is Freek er voor het advies over jouw hypotheek.