Case: oversluiten richting de AOW

Harun en Esmé hebben gehoord dat de rente historisch laag is. Zij willen van die gelegenheid  gebruikmaken door de hypotheek over te sluiten. Omdat Harun over negen jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, speelt echter ook zijn pensioeninkomen een rol.  

De afweging

De huidige hypotheek van Harun en Esmé is grotendeels aflossingsvrij en het inkomen van Harun is nu ruim voldoende voor hen beiden. Wanneer de AOW over negen jaar ingaat, blijft hier echter minder dan de helft van over, zo legt Freek hun uit. De hypotheeklast loopt dan bovendien onverminderd door. Zodra Harun en Esmé deze rekensom tot zich laten doordringen, besluiten zij dat lagere maandlasten nu minder belangrijk zijn dan een goede oplossing op de langere termijn.

De oplossing  

Freek stelt aan de huidige geldverstrekker voor om de hypotheek over te sluiten, zodat Harun en Esmé een deel van de hypotheek in de komende negen jaar kunnen aflossen. Hierdoor  daalt de hypotheeklast met het inkomen mee zodra de AOW ingaat. Deze argumentatie valt echter niet onder de standaard acceptatienormen, en de huidige geldverstrekker weigert hieraan mee werken. Gelukkig gaat een andere geldverstrekker wel akkoord, en wordt de hypotheek alsnog bij deze partij overgesloten tegen een veel lagere rente.

De voordelen

Vanwege de lagere rente zullen de bruto maandlasten in de eerste negen jaar niet toenemen. Netto nemen de maandlasten overigens wel toe met ongeveer € 150 per maand, maar die stijging vinden Harun en Esmé goed te overzien. Over tien jaar, als Harun AOW ontvangt, zijn zowel het inkomen als de lasten (bruto en netto) meer dan gehalveerd, maar verhoudingsgewijs verandert er dan dus niets voor het oudere stel.

Hypotheek voor senioren

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Woningeigenaren met een huis met overwaarde kunnen met een hypotheek deze overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen. Hoe werkt geld uit stenen halen?

Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten?

Te oud zijn voor een hypotheek, kan dat? Het is bij Freek Hypotheek een veelgehoorde vraag en onterecht een zorg die leeft onder ouderen. In dit artikel geven we het antwoord op de vraag: tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten? Er is geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Wel spelen er […]

Een hypotheek op latere leeftijd: het kan!

Willie (79) en Joke (78) zochten na 52 jaar in hun ruime woning een kleiner, gelijkvloers appartement waar ze nog jarenlang kunnen wonen. Een spannende stap, want kon het echtpaar op hun leeftijd nog wel een hypotheek krijgen? Dankzij de hulp van Freek Hypotheek durfden ze de stap te maken en zijn de financiële zaken […]

Kunnen senioren ook een hypotheek afsluiten in Zaandam?

Ben je boven de 55 jaar dan wil je mogelijk een hypotheek afsluiten om kleiner te gaan wonen. Want een compactere woning heeft zo zijn voordelen: het vergt minder onderhoud en je hoeft minder schoon te maken.

De voordelen van kleiner gaan wonen

Kleiner gaan wonen: voor de een is het noodzaak, voor de ander een bewuste keuze. Maar een kleinere woning heeft zeker zijn voordelen.

Senioren hebben flinke overwaarde woning, maar verkopen hun huis niet

Bijna de helft van de huizenbezitters van 55 jaar of ouder verwacht dat de overwaarde op hun huis meer dan een ton is. Toch blijft deze groep veelal gewoon wonen waar ze wonen. Hoe komt dit?