Case: oversluiten richting de AOW

Harun en Esmé hebben gehoord dat de rente historisch laag is. Zij willen van die gelegenheid  gebruikmaken door de hypotheek over te sluiten. Omdat Harun over negen jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, speelt echter ook zijn pensioeninkomen een rol.  

De afweging

De huidige hypotheek van Harun en Esmé is grotendeels aflossingsvrij en het inkomen van Harun is nu ruim voldoende voor hen beiden. Wanneer de AOW over negen jaar ingaat, blijft hier echter minder dan de helft van over, zo legt Freek hun uit. De hypotheeklast loopt dan bovendien onverminderd door. Zodra Harun en Esmé deze rekensom tot zich laten doordringen, besluiten zij dat lagere maandlasten nu minder belangrijk zijn dan een goede oplossing op de langere termijn.

De oplossing  

Freek stelt aan de huidige geldverstrekker voor om de hypotheek over te sluiten, zodat Harun en Esmé een deel van de hypotheek in de komende negen jaar kunnen aflossen. Hierdoor  daalt de hypotheeklast met het inkomen mee zodra de AOW ingaat. Deze argumentatie valt echter niet onder de standaard acceptatienormen, en de huidige geldverstrekker weigert hieraan mee werken. Gelukkig gaat een andere geldverstrekker wel akkoord, en wordt de hypotheek alsnog bij deze partij overgesloten tegen een veel lagere rente.

De voordelen

Vanwege de lagere rente zullen de bruto maandlasten in de eerste negen jaar niet toenemen. Netto nemen de maandlasten overigens wel toe met ongeveer € 150 per maand, maar die stijging vinden Harun en Esmé goed te overzien. Over tien jaar, als Harun AOW ontvangt, zijn zowel het inkomen als de lasten (bruto en netto) meer dan gehalveerd, maar verhoudingsgewijs verandert er dan dus niets voor het oudere stel.

Hypotheek voor senioren

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Kunnen senioren ook een hypotheek afsluiten in Zaandam?

Ben je boven de 55 jaar dan wil je mogelijk een hypotheek afsluiten om kleiner te gaan wonen. Want een compactere woning heeft zo zijn voordelen: het vergt minder onderhoud en je hoeft minder schoon te maken.

Freek Break Magazine mei 2020

Bekijk hier het online magazine van Freek Hypotheek!

Slapeloze nachten over de hypotheek? Niet meer nodig!

Bij Freek spreken we veel mensen die onzeker zijn over het kopen van een huis of de maandelijkse laten voor de hypotheek. Hoe nemen we de zorgen weg?

Hypotheek voor ouderen

Wat zijn de mogelijkheden om als 55-plusser een hypotheek te krijgen? Vanaf wanneer wordt er gekeken naar mijn pensioeninkomen? Hoe worden mijn hypotheeklasten getoetst? Kan ik mijn woning volledig financieren? Geldt er een maximale leeftijd om een hypotheek af te sluiten? Of wat is de maximale looptijd van de hypotheek?

Zo kun je geld uit je stenen halen

Als je de AOW leeftijd hebt bereikt en je huis meer waard is dan je hypotheek, kun je hier geld voor ontvangen. Lees hier hoe.

Hypotheek voor senioren, wat is mogelijk?

Bereik je binnen 10 jaar je pensioenleeftijd en wil je verhuizen of je hypotheek afsluiten? Dan heb ik goed nieuws. Je kunt nu eenvoudiger een hypotheek krijgen. Dit komt omdat de acceptatienormen voor een NHG-hypotheek zijn verruimd.