Eerste huis kopen: wat je moet weten

Ben je een starter en wil je je eerste huis kopen? Leuk, maar ook heel spannend! Bezichtigingen, onderhandelen, papierwerk, een hypotheek afsluiten: er komt een heleboel bij kijken. Maar… wat allemaal? Freek maakt het je gemakkelijk. In de checklist hieronder leggen we je stap voor stap uit wat je moet weten bij het kopen van je eerste huis.

1. Huren of kopen?

Weet je al zeker dat je een huis wilt kopen of twijfel je nog? Elke situatie is anders. Daarom is het heel belangrijk om te weten wat in jouw situatie verstandig is om te doen. Check hier de voor- en nadelen van huren en kopen, zodat je een goede afweging kunt maken.

2. Wat is je maximale hypotheek?

Voordat je de woningmarkt op gaat wil je weten wat je maximaal kunt lenen. Door je goed voor te bereiden kom je niet voor verrassingen te staan. Om een alvast een indicatie te krijgen wat je kunt lenen, kun je onze online rekentool gebruiken. Enne… goed om in je achterhoofd te houden: er is soms meer mogelijk dan je denkt. Er wordt namelijk vaak onterecht gedacht dat je als zzp’er of met een tijdelijk contract geen hypotheek kunt krijgen. Daarnaast wisselt het bedrag dat je kunt lenen per rentepercentage. Maak een afspraak om precies door een adviseur van Freek te laten berekenen wat jij kunt lenen. Dit kost je niets.

3. Wat wordt jouw eerste huis?

Ga je op zoek naar een woning zonder precies te weten wat je wilt dan kan dat in de oriëntatiefase prima voor je werken. Maar ga je gerichter op zoek dan is het fijn te weten wat je ongeveer wilt. Een appartement in de stad of een eengezinswoning in de Randstad? Let bijvoorbeeld op het aantal vierkante meters (wat heb je nodig?), de bereikbaarheid (parkeren voor de deur of makkelijk met het OV?), de ligging (een rustige buurt of juist de bruisende binnenstad?) en vergeet ook de toekomst (gezinsuitbreiding?) niet.

4.Welke hypotheekvorm kies je?

Er zijn verschillende hypotheekvormen. Denk aan een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek, aflossingsvrije hypotheek en spaarhypotheek. Het verschil tussen deze hypotheekvormen zit ’m vooral de manier van aflossen. Zo heb je bij een lineaire hypotheekvorm in het begin hogere maandlasten, waardoor je meer aflost terwijl je bij een annuïteitenhypotheek altijd hetzelfde maandbedrag betaalt en de kosten spreidt. Je maandlasten verschillen dus per hypotheekvorm. Nog geen idee wat het allemaal inhoudt? Geen zorgen, we leggen tijdens een persoonlijk gesprek alles uit wat je moet weten. In begrijpelijke taal, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wat je moet weten bij het kopen van je eerste huis?

Bij Freek maken we het jou gemakkelijk. Het enige wat jij hoeft te doen is een afspraak plannen met een adviseur bij jou in de buurt. Dat kan online of bij ons op kantoor. De kosten van het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

Alles over jouw hypotheek

Je kind helpen bij de aankoop van een woning

Er zijn nog steeds mogelijkheden voor ouders die hun kind willen helpen bij de aankoop van een eigen woning. Freek Hypotheek bespreekt ze.

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter een huis huren of kopen? Freek maakt het je gemakkelijk en zet de voordelen en nadelen op een rij.

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

Wat kost een onafhankelijke hypotheekadviseur? En schakel je als starter wel of geen hypotheekadviseur in bij het kopen van je eerste huis?

Wel of geen kosten koper voor starters?

Ga je als starter een huis kopen? Freek legt uit wat de kosten koper voor starters zijn en hoe het precies met de afgeschafte overdrachtsbelasting zit.

Starters Tim en Sophie konden sneller dan gedacht hun eerste huis kopen

Starters Tim en Sophie wilden graag samen een huis kopen. Ze vroegen Freek om advies. Met succes: binnen een halfjaar kochten ze hun eerste huis!

Wil jij een huis kopen als starter?

Als je een huis koopt als starter dan komen er allerlei nieuwe dingen op je af. Wat zijn de mogelijkheden? En waar moet je allemaal rekening mee houden?