Word ook aflossingsblij!

Vorig jaar rond deze tijd werd de campagne ‘Word ook aflossingsblij’ gelanceerd door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Nu een jaar later kan worden geconcludeerd dat de campagne effect heeft gehad. Maar we zijn er nog niet!

Aflossingsvrije hypotheek

De campagne werd toentertijd gestart om mensen te waarschuwen voor hun aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheek heeft lagere maandlasten omdat je je lening niet aflost. Dat is op het moment zelf fijn, maar nadeel is dat je aan het einde nog steeds een hypotheekschuld hebt. Om problemen te voorkomen is besloten om de hypotheekrente niet aftrekbaar te maken bij de mensen die na 2013 deze hypotheek hebben afgesloten. Daardoor is het zonde voor starters om de aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Er werd gevreesd dat meer dan 200.000 mensen niet kunnen herfinancieren aan het einde van de looptijd. Of dat ze de restschuld niet kunnen afbetalen, waardoor er veel mensen in de problemen kunnen komen.

Vroegtijdig opvangen

Via de campagne riep de NVB alle aflossingsvrije hypotheekhouders (zo’n 1 miljoen mensen) op om in gesprek te gaan met hun financieel adviseur. Op deze manier worden financieringsproblemen vroegtijdig opgevangen door bijvoorbeeld over te sluiten, handig te herfinancieren of alvast een deel van de restschuld af te betalen. De campagne heeft gewerkt; er is massaal gehoor aan gegeven!

Resultaat

De NVB heeft een schatting gemaakt van de groep die mogelijk in de problemen kan komen aan het einde van de looptijd (2035-2038). Dit begon met 200.000, maar zit nu nog ‘maar’ op enkele tienduizenden klanten. Dit is een zeer goed resultaat! Maar we zijn er nog niet. Ook de groep die nog niet heeft gehandeld moet juist nu actie ondernemen. Op dit moment is er nog ruimte om maatregelen te nemen, zodat niemand wordt gedwongen aan het einde van de looptijd te verhuizen.

Wil jij ook aflossingsblij worden? Kom dan snel langs bij Freek!