444

Bij de pensioenregeling van ABP is de Anw-compensatie komen te vervallen. Wat houdt dit in en wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek?

Geen Anw-compensatie meer bij ABP

Bij de pensioenregeling van ABP – het pensioenfonds voor overheid en onderwijs – is er geen Anw-compensatie meer. Wat betekent het vervallen van deze compensatie? En wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek als deze compensatie is meegenomen in de berekening?

Wat is een Anw-compensatie?

Als je overlijdt, kunnen jouw partner en kinderen recht hebben op een wettelijke uitkering van de overheid. Dat is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Ontvangt jouw partner nog geen AOW? En ontvangt jouw partner geen of maar een gedeeltelijke Anw-uitkering van de overheid? Dan vult het pensioenfonds ABP het nabestaandenpensioen in sommige situaties aan. Dit wordt Anw-compensatie genoemd.

Geen recht op compensatie

Sinds 1 januari is deze Anw-compensatie komen te vervallen. Als je nu komt te overlijden, heeft jouw partner geen recht meer op deze compensatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw partner, afhankelijk van hoe lang je al pensioen opbouwt bij ABP.

Wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek?

De Anw-compensatie kan variëren van enkele tientjes tot vele honderden euro’s per maand. Als de Anw-compensatie deel uitmaakt(e) van jouw pensioenregeling, is deze waarschijnlijk ook meegenomen in het hypotheekadvies. Het ging mee in de berekening als inkomen voor de nabestaande na overlijden. Het probleem kan dus ontstaan dat de hypotheek niet meer betaalbaar is voor jouw nabestaande als je voor jouw AOW-leeftijd overlijdt.

Nabestaandenpensioen en jouw hypotheek: Freek adviseert

Is de uitkering bij overlijden onvoldoende? Het is mogelijk zelf een Anw-hiaatverzekering af te sluiten om het mogelijke tekort op te vangen. De adviseurs van Freek kunnen je natuurlijk hierbij helpen. Samen kijken we naar het inkomen van jouw huishouden, nu en in de toekomst.

Wil je meer weten? Maak direct een afspraak met jouw Freek.

Nieuwste updates

Huis kopen? Wacht niet te lang

De woningmarkt is niet echt florissant te noemen. Er staan weinig huizen te koop en ook de nieuwbouw loopt nog niet storm. Met als resultaat dat de huizenprijzen blijven stijgen.

Lees meer

Grat up-to-date blijven?

Jij houdt ons op de hoogte en wij vertellen je of dit van invloed is op je hypotheek.
Als je je hebt aangemeld ontvang je nog een e-mail ter bevestiging.