Ik ga scheiden

Een scheiding is natuurlijk al vervelend genoeg. Maar als je samen met je ex-partner een huis hebt, dan is het ook nog eens belangrijk dat je het een en ander regelt rondom jullie hypotheek. En goed bedenkt of jullie het huis gaan verkopen of dat één van de twee er blijft wonen.

Moeten we ons huis verkopen?

Dat kan, maar hoeft niet. Als je het wel doet, wordt de hypotheek na de verkoop afgelost. Als er overwaarde is, krijg je te maken met de eigenwoningreserve. Die overwaarde kun je gebruiken om een nieuw huis te kopen. Verkopen jullie de woning met verlies, dan houden jullie een restschuld over.

In gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden getrouwd?

Heb je een koophuis en ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan ben je allebei voor de helft eigenaar. Dat betekent dat jullie allebei een eigenwoningschuld hebben. Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan heb je misschien een andere verdeling afgesproken. Blijft een van jullie in het huis wonen? Dan moet diegene de helft van het huis van de ander overkopen.

Wat gebeurt er met de hypotheek als één iemand er blijft wonen?

Als je gaat scheiden, moet de hypotheekverstrekker één van jullie uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Daarna beoordeelt de bank de situatie meestal als een nieuwe hypotheek. De bank kan bijvoorbeeld opnieuw naar het inkomen kijken van degene die in het huis blijft wonen, maar ook naar de waarde van het huis.

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Alles over jouw hypotheek

Je hypotheek na een scheiding in Zaandam

Een hypotheek roept bij een scheiding vaak veel vragen op. Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben een eigen huis dan komt daar heel wat bij kijken, zowel op juridisch, financieel en fiscaal vlak.

Kansen op een hypotheek (en woning) na een echtscheiding

Alleenstaanden komen door de woningcrisis maar moeilijk aan een woning. Dus wat moet je dan als je gaat scheiden?

Slapeloze nachten over de hypotheek? Niet meer nodig!

Bij Freek spreken we veel mensen die onzeker zijn over het kopen van een huis of de maandelijkse laten voor de hypotheek. Hoe nemen we de zorgen weg?

Samenwerking scheidingsspecialist en hypotheekadviseur in Alphen aan den Rijn

Sinds dit jaar heeft Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn nieuwe huisgenoten. We delen een voordeur met ZV Scheidingsspecialisten.

Eerste hulp bij scheiden of relatiebeëindiging: wat gebeurt er met je hypotheek?

Als je een huis koopt, denk je misschien niet na over wat er met je huis of hypotheek gebeurt in geval van scheiden of relatiebreuk. Op zich is dat logisch – je koopt tenslotte samen een woning met de intentie om daar lang en gelukkig te blijven wonen. Het kan echter geen kwaad om vooraf de gevolgen van een relatiebreuk in kaart te brengen.

Wat gebeurt er met je hypotheek bij scheiden?

Scheiden is al vervelend genoeg, maar als je met je ex-partner een huis hebt, dan moet je het een en ander regelen. Freek zet het op een rijtje.