Ik ga/ben met pensioen

Ben je of ga je binnenkort met pensioen, dan wil je weten wat dit betekent voor je hypotheek. Heb jij een koophuis en ga je met pensioen? Of ben je al met pensioen en wil je een nieuwe hypotheek afsluiten? Freek legt graag uit waar je op moet letten en helpt je bij het berekenen van jouw maximale hypotheek.

Hypotheek voor senioren

Ook na je pensioen kun je prima een hypotheek afsluiten. Aan een hypotheek zit namelijk geen maximum leeftijd. Wel veranderen er op latere leeftijd een aantal dingen in je financiƫle situatie die effect hebben op je hypotheek.

Wat verandert er?

Bij veel mensen daalt het inkomen vanaf het moment dat ze met pensioen gaan. De meeste geldverstrekkers houden hier 10 jaar voor je met pensioen gaat al rekening mee: vanaf je 57e dus. Het kan dus voorkomen dat een 55-jarige een hogere hypotheek kan afsluiten dan een 57-jarige met hetzelfde inkomen.

Verder heb je een lager belastingtarief als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Dat is op zich gunstig, maar dat betekent ook dat je hypotheekrenteaftrek lager is.

Doorwerken na je pensioenleeftijd

Werk je na je pensioenleeftijd langer door? Of ben je dit van plan? Dan is het goed om te weten dat geldverstrekkers hier helaas geen rekening mee houden. Je extra inkomen telt niet mee bij het berekenen van jouw hypotheek.

Mogelijkheden

Desondanks blijven er genoeg mogelijkheden over om je hypotheek op oudere leeftijd nog aan te passen of om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Zo zijn de regels voor hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) sinds 17 juni 2018 versoepeld. Freek helpt je graag om te kijken wat er in jouw persoonlijk situatie mogelijk is.

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Alles over jouw hypotheek

Kunnen senioren ook een hypotheek afsluiten in Zaandam?

Ben je boven de 55 jaar dan wil je mogelijk een hypotheek afsluiten om kleiner te gaan wonen. Want een compactere woning heeft zo zijn voordelen: het vergt minder onderhoud en je hoeft minder schoon te maken.

Freek Break Magazine mei 2020

Bekijk hier het online magazine van Freek Hypotheek!

Slapeloze nachten over de hypotheek? Niet meer nodig!

Bij Freek spreken we veel mensen die onzeker zijn over het kopen van een huis of de maandelijkse laten voor de hypotheek. Hoe nemen we de zorgen weg?

Hypotheek voor ouderen

Wat zijn de mogelijkheden om als 55-plusser een hypotheek te krijgen? Vanaf wanneer wordt er gekeken naar mijn pensioeninkomen? Hoe worden mijn hypotheeklasten getoetst? Kan ik mijn woning volledig financieren? Geldt er een maximale leeftijd om een hypotheek af te sluiten? Of wat is de maximale looptijd van de hypotheek?

Zo kun je geld uit je stenen halen

Als je de AOW leeftijd hebt bereikt en je huis meer waard is dan je hypotheek, kun je hier geld voor ontvangen. Lees hier hoe.

Hypotheek voor senioren, wat is mogelijk?

Bereik je binnen 10 jaar je pensioenleeftijd en wil je verhuizen of je hypotheek afsluiten? Dan heb ik goed nieuws. Je kunt nu eenvoudiger een hypotheek krijgen. Dit komt omdat de acceptatienormen voor een NHG-hypotheek zijn verruimd.