Hypotheek en pensioen: dit is er mogelijk

Naar mate we ouder worden, veranderen onze wensen en behoeften. Ook op financieel vlak. Zeker als de pensioenleeftijd nadert. We krijgen bij Freek dan ook vaak vragen over hypotheken en pensioenen.

‘Heb ik straks tijdens mijn pensioen wel genoeg te besteden?’ Dat hangt af van de plannen: gaat er gereisd worden of zijn de plannen rustig een boek lezen en genieten van eigen omgeving? Andere vragen die we regelmatig horen zijn: ‘Kan ik wat minder gaan werken of misschien wel een paar jaar eerder stoppen?’ en ‘Wat gebeurt er met de hypotheek als de rentevaste periode afloopt? Moet ik dan alles wat er nog staat in een keer terugbetalen?’

Vaak wordt gedacht dat als we ouder worden, een hypotheek krijgen of omzetten niet meer kan. Onterecht, want ook op latere leeftijd zijn er vaak vele mogelijkheden. Aan een hypotheek zit namelijk geen maximum leeftijd. Wel veranderen er op latere leeftijd een aantal dingen in de financiële situatie die effect kunnen hebben op de hypotheek.

Hypotheek en pensioen: dit verandert er

Bij veel mensen daalt het inkomen vanaf het moment dat ze met pensioen gaan. De meeste geldverstrekkers houden hier tien jaar voordat het pensioen start al rekening mee. Hiermee krijgen mensen van 57 jaar of ouder te maken. Het kan dus voorkomen dat de twee jaar jongere buurman van 55 een hogere hypotheek kan afsluiten terwijl jullie hetzelfde inkomen hebben.

Lagere hypotheekrenteaftrek

Doordat het pensioeninkomen lager is, wordt de belastingheffing over het inkomen ook minder zodra de AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt. Dat is op zich gunstig, maar de betaalde hypotheekrente wordt ook tegen een lager belastingtarief afgetrokken.

Rekenen met pensioeninkomen

Van plan om langer door te werken na het bereiken van de pensioenleeftijd? Dan is het goed om te weten dat geldverstrekkers dit extra inkomen helaas niet meetellen. Bij het berekenen van de hypotheek wordt namelijk uitgegaan van het pensioeninkomen. Dat bestaat onder andere uit de AOW-uitkering en opgebouwd pensioeninkomen.

Geld uit stenen halen

Als een 57-plusser een huis met overwaarde heeft, dan kan hij geld uit stenen halen: de (over)waarde uit de stenen halen en de overwaarde beschikbaar maken in een of meerdere termijnen. Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om het huis levensloopbestendig te maken, om het pensioen aan te vullen en een extra buffer te creëren, of om een schenking aan de (klein)kinderen te doen.

Hypotheek en pensioen met gemak geregeld, benieuwd hoe?

Bij Freek Hypotheek maken we hypotheekzaken voor onze klanten graag zo gemakkelijk mogelijk. Goed financieel advies vraagt om persoonlijk advies. Dat geven we graag.

Behoefte aan inzicht en rust?

Neem gerust contact met ons op. De kosten van het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

Alles over jouw hypotheek

Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Woningeigenaren met een huis met overwaarde kunnen met een hypotheek deze overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen. Hoe werkt geld uit stenen halen?

Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten?

Te oud zijn voor een hypotheek, kan dat? Het is bij Freek Hypotheek een veelgehoorde vraag en onterecht een zorg die leeft onder ouderen. In dit artikel geven we het antwoord op de vraag: tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten? Er is geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Wel spelen er […]

Een hypotheek op latere leeftijd: het kan!

Willie (79) en Joke (78) zochten na 52 jaar in hun ruime woning een kleiner, gelijkvloers appartement waar ze nog jarenlang kunnen wonen. Een spannende stap, want kon het echtpaar op hun leeftijd nog wel een hypotheek krijgen? Dankzij de hulp van Freek Hypotheek durfden ze de stap te maken en zijn de financiële zaken […]

Kunnen senioren ook een hypotheek afsluiten in Zaandam?

Ben je boven de 55 jaar dan wil je mogelijk een hypotheek afsluiten om kleiner te gaan wonen. Want een compactere woning heeft zo zijn voordelen: het vergt minder onderhoud en je hoeft minder schoon te maken.

De voordelen van kleiner gaan wonen

Kleiner gaan wonen: voor de een is het noodzaak, voor de ander een bewuste keuze. Maar een kleinere woning heeft zeker zijn voordelen.

Senioren hebben flinke overwaarde woning, maar verkopen hun huis niet

Bijna de helft van de huizenbezitters van 55 jaar of ouder verwacht dat de overwaarde op hun huis meer dan een ton is. Toch blijft deze groep veelal gewoon wonen waar ze wonen. Hoe komt dit?