Wat gebeurt er met mijn hypotheek bij overlijden?

Het is belangrijk dat bij het afsluiten van je hypotheek alle zaken goed geregeld zijn, ook als jij of je partner onverwacht komt te overlijden. Denk na over vragen als: kun je de hypotheek ook zonder je partner betalen? Laat je je nabestaanden met een schuld achter als je overlijdt? Wat wil je dat er met je bezittingen gebeurt? Dit zijn allemaal onderwerpen om van tevoren goed over na te denken.

Kun jij of je partner de maandlasten alleen betalen?

Bedenk van te voren of jij of je partner de maandlasten van de hypotheek alleen kan betalen. Vaak krijg je als nabestaande een nabestaandenpensioen, maar dit is niet zo veel als je partner verdiende. Hebben jullie kinderen onder de 18? Dan krijg je ook een halfwezenuitkering.

Laat ik geen enorme hypotheekschuld achter?

De meeste mensen hebben een overlijdensrisicoverzekering. In dit geval wordt het deel hypotheekschuld van de overledene in één keer afgelost door de verzekering. Hierdoor gaan de maandlasten voor de nabestaande omlaag.

Wat gebeurt er met mijn bezittingen bij overlijden?

In je testament kun je aangeven wat er met je spullen gebeurt na je overlijden. Maar je kunt hier bijvoorbeeld ook de voogdij van je kinderen in veilig stellen. Als je geen testament hebt, verloopt je nalatenschap volgens de regels van het wettelijk erfrecht. In dat geval hebben jouw erfgenamen automatisch recht op jouw nalatenschap.

Erfbelasting

Laat jij een erfenis na? Dan moeten nabestaanden daar na jouw overlijden belasting over betalen. Om deze belasting zo laag mogelijk te houden, kun je het een en ander vastleggen in je testament. Freek legt je graag alle mogelijkheden uit.

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.