Je hypotheek verlagen door rentemiddeling

Wil je profiteren van de lage rente? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een daarvan is rentemiddeling. Maar wat is dat precies? Freek legt het uit en vertelt je wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling is een van de mogelijkheden om jouw maandelijkse hypotheekkosten te verlagen. Hiervoor zet je de rente van je huidige hypotheek om naar een lager rentepercentage. Bij rentemiddeling breek je je huidige rentevaste periode open. Vervolgens krijg je een nieuwe rentevaste periode.

Boeterente

Jouw nieuwe rente is een gemiddelde van je oude (hoge) rente en de huidige (lage) rente. Hierdoor ga je maandelijks meteen minder voor je hypotheek betalen. Op korte termijn is dat natuurlijk aantrekkelijk, maar op de lange termijn is het niet altijd de beste keuze. Als je je rentevaste periode eerder openbreekt, krijg je namelijk een boeterente. In het nieuwe rentepercentage zit de boeterente verwerkt door een renteopslag. Hierdoor ga je minder per maand betalen, maar niet zoveel als je mogelijk had verwacht.

De voor- en nadelen van rentemiddeling

Voor

  • Je profiteert van een lagere hypotheekrente
  • Lagere maandelijkse hypotheeklasten
  • Een lagere rente voor langere tijd
  • Geen spaargeld nodig om van lagere hypotheekrente te profiteren

Tegen

  • Je betaalt soms eenmalige administratiekosten aan de hypotheekverstrekker
  • Rentemiddeling is vaak duurder dan de renteboete in één keer betalen
  • Als de rente laag blijft, kan het zijn dat je op termijn duurder uit bent

Is rentemiddeling iets voor jou?

Door de nog steeds zeer lage hypotheekrente is dit het moment om na te denken of rentemiddeling iets voor jou is. Freek vertelt je in een persoonlijk gesprek of rentemiddeling in jouw situatie het beste is om te doen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 25 oktober 2018

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies over rentemiddeling?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.