Jubelton wordt afgeschaft. Het is nog niet te laat!

In het coalitieakkoord staat dat de jubelton wordt afgeschaft. Dat betekent dat de mogelijkheid vervalt om onbelast € 105.302 te schenken. Was je van plan je kind – of iemand anders – financieel te steunen bij de aankoop van een huis? Dan is het goed om te weten wanneer de jubelton wordt afgeschaft.

Jubelton

De jubelton is de maximale belastingvrije schenking die je kan doen voor de aankoop van een woning. Het bedrag begon op € 100.000 en is jaarlijks geïndexeerd. Anno 2022 staat het bedrag op €106.671. Toen de jubelton in het leven werd geroepen, mocht deze alleen door ouders aan hun kinderen worden geschonken. Nu kan je het geld aan iedereen schenken.

Reden afschaffing

De jubelton werd in 2017 geïnitieerd met het idee dat het de schulden van jonge huisbezitters zou verminderen. Destijds hadden veel huishoudens met een eigen woning een hypotheekschuld die hoger was dan de waarde van de onderliggende woning, een zogenaamde ‘onderwaterhypotheek’. Met de stijgende huizenprijzen heeft nog maar acht procent van de huiseigenaren tussen de 18 en 40 jaar (de groep die in aanmerking komt voor de jubelton) een onderwaterhypotheek. De Staatssecretaris beweert zelfs dat de stijgende huizenprijzen mogelijk een ongewenst bijeffect van de jubelton zijn. Reden voor het nieuwe kabinet om de jubelton af te schaffen.

Einde nadert

In 2024 wordt de jubelton afgeschaft. Dat betekent dat jij – en degene aan wie je wil schenken – nog twee jaar profiteert van de belastingvrije schenking voor een huis. Dat kan tot een behoorlijke belastingbesparing leiden. Want hoewel het doel van de afschaffing is dat de huizenprijzen zullen dalen, valt het nog te bezien of dat gebeurt en áls dat gebeurt, hoelang de daling op zich laat wachten. Wil je een schenking doen? Wacht dan niet te lang. Houd er wel rekening mee dat een bestedingstermijn van drie jaar geldt. Nu schenken, betekent dat de ontvanger binnen drie jaar een huis moet kopen.

Hier lees je wat andere mogelijkheden zijn voor het doen van een schenking voor het huis van je kind.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 1 maart 2022

Situatie

  • Algemeen

Wil je gebruikmaken van de jubelton?

Freek denkt graag met je mee.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.